stawny Posted July 7, 2012 Report Share Posted July 7, 2012 Witajcie, może ktoś mi wyjaśni, o co biega z cykadami? Wczoraj widziałem w sklepie jak gościu kupował, chyba z 5 sztuk. Oczywiście mowa o metalowych cykadach! Nigdy takiego czegoś nie miałem, a nie wiem nawet na jakiej zasadzie się tego używa? Cykada, to odpowiednik woblera z grzechotką, a może ona cyka jak robak cykada? Jeśli ktoś w stanie jest wyjaśnić działanie czekam, i może używacie takiego czegoś osobiście? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted July 7, 2012 Report Share Posted July 7, 2012 Wpisz sobie w yt 'cykada cma' to sie dowiesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vanitum Posted July 24, 2012 Report Share Posted July 24, 2012 Cykadzie chyba bliżej do blachy niż do woblera. W zasadzie to jest to jakby skrzydełko od blachy obrotowej, do którego doczepiony jest ołów. W skrzydełku masz zrobione otwory, za które zaczepiasz przynętę i przy pomocy których regulujesz jak agresywnie cykada ma się zachowywać. W wodzie cykada odchyla skrzydełko na boki wydając przy tym bardzo silne wibracje, które podobno silnie działają na okonie i szczupaki. Niestety jak to jest w praktyce nie miałem okazji jeszcze sprawdzić. Kiedyś chciałem zrobić sobie cykady, ale jakoś się w końcu nie zebrałem. W Polsce guru od cykad jest Marek Pokutycki. Jego cykady są podobno niezrównane, a cykady produkcji spinmadu podobno nie dorastają im do pięt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pirania Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Całkiem ładne te cykady Marka Pokutyckiego, ja testowałem te Jaxona i Spinamdu jeśli chodzi o wyniki to bez rewelacji chociaż ładnie wykonane te Jaxona są po 4-5 zł a więc warto spróbować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vanitum Posted August 2, 2012 Report Share Posted August 2, 2012 Cykady ze spinmadu są podobno wprost przeportowane ze stanów (gdzie służą do połowu przede wszystkim basów) i dlatego jak niektórzy twierdzą nie do końca sprawdzają się w Polskich warunkach. Pokutycki podobno swoje cykady przystosował do naszych wód i do pływających w nich ryb. Ile w tym prawdy trudno powiedzieć. Niemniej jednak wg opinii z którymi się spotkałem cykady są przynętami jedynie uzupełniającymi zestaw spinningisty, na zasadzie przynęty ostatniej szansy (jak nic innego to może chociaż to). Robią bardzo dużo hałasu w wodzie i o ile może to wabić ryby kiedy słabo żerują (czy raczej doprowadzać je do szału i powodować że chcą uciszyć krzykacza), o tyle mogą być totalnie nieskuteczne w przypadku, gdy ryby są aktywne (po prostu ciekną). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts