Jump to content

Cykady na cykladach

stawny
 Share

Recommended Posts

Witajcie, może ktoś mi wyjaśni, o co biega z cykadami? Wczoraj widziałem w sklepie jak gościu kupował, chyba z 5 sztuk. Oczywiście mowa o metalowych cykadach! Nigdy takiego czegoś nie miałem, a nie wiem nawet na jakiej zasadzie się tego używa? Cykada, to odpowiednik woblera z grzechotką, a może ona cyka jak robak cykada? Jeśli ktoś w stanie jest wyjaśnić działanie czekam, i może używacie takiego czegoś osobiście?

• 3 weeks later...

Cykadzie chyba bliżej do blachy niż do woblera. W zasadzie to jest to jakby skrzydełko od blachy obrotowej, do którego doczepiony jest ołów. W skrzydełku masz zrobione otwory, za które zaczepiasz przynętę i przy pomocy których regulujesz jak agresywnie cykada ma się zachowywać. W wodzie cykada odchyla skrzydełko na boki wydając przy tym bardzo silne wibracje, które podobno silnie działają na okonie i szczupaki. Niestety jak to jest w praktyce nie miałem okazji jeszcze sprawdzić. Kiedyś chciałem zrobić sobie cykady, ale jakoś się w końcu nie zebrałem.

W Polsce guru od cykad jest Marek Pokutycki. Jego cykady są podobno niezrównane, a cykady produkcji spinmadu podobno nie dorastają im do pięt.

• 2 weeks later...

Całkiem ładne te cykady Marka Pokutyckiego, ja testowałem te Jaxona i Spinamdu jeśli chodzi o wyniki to bez rewelacji chociaż ładnie wykonane te Jaxona są po 4-5 zł a więc warto spróbować.

Cykady ze spinmadu są podobno wprost przeportowane ze stanów (gdzie służą do połowu przede wszystkim basów) i dlatego jak niektórzy twierdzą nie do końca sprawdzają się w Polskich warunkach. Pokutycki podobno swoje cykady przystosował do naszych wód i do pływających w nich ryb. Ile w tym prawdy trudno powiedzieć. Niemniej jednak wg opinii z którymi się spotkałem cykady są przynętami jedynie uzupełniającymi zestaw spinningisty, na zasadzie przynęty ostatniej szansy (jak nic innego to może chociaż to). Robią bardzo dużo hałasu w wodzie i o ile może to wabić ryby kiedy słabo żerują (czy raczej doprowadzać je do szału i powodować że chcą uciszyć krzykacza), o tyle mogą być totalnie nieskuteczne w przypadku, gdy ryby są aktywne (po prostu ciekną).