Adam12345 Posted August 7, 2019 Report Share Posted August 7, 2019 Witam od 2 tygodni zauważyłem u moich karpi na płetwch oraz częściach ciała czerwone plamy z białymi kroplami. Sprawdzam wodę jest jest wszystko ok ph7.5 temperatura w granicach 25° napowietrzania jest w kilku miejscach. Tydzień temu wlałem fmc myśląc że to coś pomoże że to ospa czy nawet zabije bakterie okazuje się że bez zmian a nawet jeszcze bardziej się pojawia coraz więcej na rybach. Mam staw około 175000litrow i proszę o pomoc co mogę zastosować bo jestem już zrezygnowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RomanCiechanow Posted August 16, 2020 Report Share Posted August 16, 2020 Witam. I jak poradziłeś sobie z ta choroba? U mnie dzieje się to samo. Tylko ze na razie to mam na karasi. Choć nie wiem z kad się wzięła. Mam staw od 17 r pierwszy raz zarybiałem w marcu 18 r. Kaski domyślam się ze kaczki przyniosły ikrę. Tylko jak walczyć z ta choroba. Boje się o resztę ryb Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted August 16, 2020 Report Share Posted August 16, 2020 Na moje oko to nie są zmiany chorobowe. Prędzej obstawiał bym jakiegoś pasożyta który atakuje ryby. Czasem ryby próbując się ich pozbyć trącają się o jakieś ostre elementy. Kolejna sprawa że karasie potrafią kilka razy podchodzić do tarła w ciągu roku i możliwe że to są rany powstałe właśnie podczas składania ikry. Ryba na zdjęciu nie wygląda na chorą i wychudzoną po prostu ma kilka skaleczeń. Jeśli ryby nie padają to raczej problemu nie ma. Jeśli zaczną to zawieź jedną do weterynarii i zbadają przyczynę. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GLONU Posted August 27, 2020 Report Share Posted August 27, 2020 w akwarystyce ludzie sie pozbywaja calych stad ... wiec usuniecie jak najwiekszej ilosci zakazaonych osobników , ale zapytaj Alexa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts