Jump to content

Coś na początek przygody z spinningiem.

Recommended Posts

Witam,

Zaczynam swoją przygodę z spinningiem i mam kilka pytań:

1. Jakiś zestaw na okonia (Do 300 zl) oraz na szczupaka (Do 300 zł), przyznam że mam juz zakupioną wędkę z kołowrotkiem spinnigowym i może byście coś powiedzieli na temat tego zestawu:- Wędka: Konger Sentry 2,65 4-17g, Kołowrotek dakota 206, Plecionka 0,10 (Czy może ten zestaw nada sie na szczpuaka lub okonia?) łowie tylko z brzegu.

2. Plecionkę wybierać czy fluocarbon? (Bym poprosił o podanie firmy jaką polecacie) oraz rozmiaru,

3. Jaki przypon jakiej długości i czy kolor przyponu ma znaczenie oraz czy do zestawu okoniowego przypon jest potrzebny (Czytałem w internecie że do okoni nie stosuje przyponu)

4. Kupując rippery i inne przynęty to czy firma przynęty ma znaczenie? Przykładowo mogę kupić zestaw przynęt z allegro nieznanej firmy to czy lepiej patrzeć na firmę kupując przynęty. 

5. Jakiej długości przynęty polecacie np.: gumowe (Nie chce łowić nie wiadomo jakich ryb tylko żeby oko cieszyły, najmniejszymi również się zadowole) 

6. Skąd wiedzieć jaką wagę zestawu wybrać pod dane jezioro. (U mnie max 2-5m) 

Prosiłbym o wyrozumiałe odpowiedzi ponieważ w temacie spinningu jestem totalnie zielony.

Cześć.

Po pierwsze przywitaj się.

Po drugie Zapoznaj się

Po trzecie poczytaj tutaj i tutaj ostatnimi dniami podobnych tematów było co najmniej kilka.

Po czwarte wyszukaj interesujące Cię tematy .

Po piąte, jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Dość niefortunne jest poszukiwanie zestawu łączącego okonia ze szczupakiem. do łowienia okoni wędzisko powinno być w miarę delikatne, bo okoń ma delikatne wargi i przy płytkim zacięciu łatwo je rozerwać zbyt sztywnym wędziskiem, więc akcja co najwyżej F, a ugięcie MF, c.w. co najwyżej około 2-10g, niektórzy fachowcy łowią wędziskami nawet 0,5-4g. Plecionka nie powinna przekraczać 0,06mm, a niektórzy łowią nawet 0,03mm. Przypon nie odstrasza okoni i nie jest konieczny, ale gdy w łowisku występują szczupaki, niestosowanie przyponu jest co najmniej nieetyczne. Szczupak ma dość twardy pysk, może nie tak jak sandacz, ale zacięcie nie jest już tak łatwe jak u okonia, zatem wędzisko o akcji minimum F, a nawet XF, ugięcie MF a nawet F, c.w. co najmniej 5-20g, a nawet 10-30g. Plecionka minimum 0,08mm ale nie więcej niż 0,12mm. Nasze szczupaki to nie submarine i przesadna grubość plecionki nie jest wskazana. Przypon obowiązkowy, co najmniej 30cm. Kołowrotek dostosowany do wędziska, dobrze jeśli wyważa zestaw, z dopuszczalnym minimalnym przeciążeniem na szczyt. Przynęty odpowiednie do c.w. wędziska, do wyboru, do koloru, to co Ci się spodoba - może spodoba się również rybom.

To tyle ode mnie, ja kieruję się takimi wskazówkami przy doborze sprzętu. Koledzy zapewne przedstawią swoje preferencje, a Ty w miarę łowienia wyrobisz sobie własne poglądy.

Połamania... ;)