Piotr Nienadowski Posted October 7, 2020 Report Share Posted October 7, 2020 We Finlandii szczupaka jest na pęczki, denerwuje mnie to że Finowie go nie biorą tylko wywalają na brzeg, nie raz widziałem takie po 7-8 kg leżące na brzegu, bierze na wszystko i wszędzie tu mam parę okazów z tego roku (wszystkie wypuszczone) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 8, 2020 Report Share Posted October 8, 2020 I nic na to nie poradzisz. To co w jednych krajach jest hołubione, w innych jest traktowane jako szkodnik, czy też "rybi chwast". U nas taką rolę odgrywa trwianka, czebaczek amurski i sumik karłowaty. O krok przed nimi są: amur, tołpyga, krąp, karaś srebrzysty, leszcz, pstrąg tęczowy i pstrąg źródlany, które to jeszcze można wypuścić po złowieniu ale złowionych można wywieźć nawet ciężarówkę. Z kolei w Australii na miejscu naszej "trawianki i spółki" jest nic innego jak znany nam wszystkim karp. Ktoś u nich go zaintrodukował ale szybko się połapali, że to utajony szkodnik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts