Scinek Posted October 17, 2012 Report Share Posted October 17, 2012 Witam, po usłyszeniu pochlebnych opini o spinningu postanowiłem spróbować swoich sił w tej metodzie połowu i stąd moje pytanie czy sprzęt który posiadam nadaje się a mianowicie: Wędka: Mikado Golden lion float 5m masa wyrzutowa do 30g Kołowrotek: Konger Medalist 520 Żyłka: Mikado Silver Eagle 0,30mm Wobbler: Kamatsu Vibbra 17g Jestem początkującym wędkarzem i nie posiadam drogiego sprzętu. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted October 17, 2012 Report Share Posted October 17, 2012 witaj, więc po kolei: wędzisko - na pewno nie, za długie, za ciężkie przeznaczone do innych metod, jego praca nie pozwoli na prawidłowe prowadzenie przynęty i sygnalizowanie brań kołowrotek - nie znam, po oznaczeniu wnioskuję, że to jakiś duży model żyłka - w połaczeniu z młynkiem i wędziskiem nieporozumienie w spinningu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scinek Posted October 17, 2012 Author Report Share Posted October 17, 2012 W takim razie jaka metoda połowu będzie najbardziej trafna w połączeniu ze sprzetem który posiadam? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted October 17, 2012 Report Share Posted October 17, 2012 metody spławikowe. Tyle, że zmieniłbym żyłkę, 0,18-0,20 to max. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minus Posted October 17, 2012 Report Share Posted October 17, 2012 (edited) Wind dobrze gada za długa wędka to po pierwsze. najlepiej zacząć od szczupaka którego najłatwiej namierzyć i złowić na spinning wędka długość 2,7m cw 15-40g (szybka akcja) kołowrotek rozmiar 3000 plecionka 0,15-0,18 i do boju Edited October 17, 2012 by Minus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted October 18, 2012 Report Share Posted October 18, 2012 Początkującemu to bym jednak żyłkę zamiast plecionki polecił tym bardziej, że pewnie w pierwszej kolejności będzie chciał na szczupaki zapolować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scinek Posted October 18, 2012 Author Report Share Posted October 18, 2012 Dokładnie chciałbym na dobry początek i złapać szczupaka. Dostałem od dziadka wedkę ma 260 cm składa się z dwóch części które łączą się w połowie ma drewnianą rączke i wygląda solidnie. Wędka jest dość stara nie ma żadnych naklejek więc nie wiem z jakiej jest firmy. Jak myślicie nada się? Minus możesz mi polecic jakiś konkretny kołowrotek? Dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tammyy Posted October 18, 2012 Report Share Posted October 18, 2012 Kołowrotek szukaj nie za duży (20), z dobrym przełożeniem... Jeśli chodzi o wędkę, to z samego opisu wygląda ok, na dobry początek może być. Im mniej części składowych, tym lepsza praca wędziska... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubi Posted October 18, 2012 Report Share Posted October 18, 2012 Sprzęt to najlepiej dobierz w sklepie. Jeden kołowrotek jest lżejszy a drugi cięższy. Musisz tak dobrać kołowrotek żeby fajnie wyważał wędkę co przełoży się poźniej na komfort łowienia. Co do kija to proponuję coś uniwersalnej długości 2,70 m. Potworów nię będziesz łowił na początku więc przynęty raczej będą małe lub średnie. Ciężar wyrzutu do 20-25 gr spokojnie wystarczy. Żyłkę najlepiej 22 nawet do 25. Ja od zawsze łowię na grubsze żyłki/plecionki z racji tego że mam dużo zaczepów w łowisku i dzięki temu mam mniejsze straty w przynętach. Tak więc do sklepu, pomacać, pomachać i popytać. Osobiście odradzam Jaxona. Są inne lepsze firmy na tej samej półce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted October 19, 2012 Report Share Posted October 19, 2012 Ciężar wyrzutu do 20-25 gr spokojnie wystarczy. Myślałem raczej o 15-30g, ale Hubi ma większe doświadczenie niż ja w spiningu. Żyłkę najlepiej 22 nawet do 25 Sam używam do szczupakowania 0,26 . Osobiście odradzam Jaxona. Są inne lepsze firmy na tej samej półce. Pewnie są. Ale sam używam Jaxona Harmony i jestem zadowolony. Za taką cenę, kilkadziesiąt zł, odpowiedni kija dla takiego laika ja ja . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted October 19, 2012 Report Share Posted October 19, 2012 (edited) Widać co kraj to obyczaj, bo ja na szczupaka nie używam żyłki grubszej jak 0,25 i preferuje kije krótkie 2,40m (osobiście Team Dragon) o ciężarze wyrzutu do 25g. no chyba, że zakładam bardzo duże przynęty. Edited October 19, 2012 by woldi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scinek Posted October 22, 2012 Author Report Share Posted October 22, 2012 Znalazłem na allegro taką samą wędkę jaką dostałem od dziadka: http://allegro.pl/ok...61.html.Proszę o opinie czy da się jeszcze na to wędzisko łowić czy to raczej już okaz kolekcjonerski. Mam możliwość zakupu za 40zl wędkę kongera 2,90m z kołowrotkiem matrix więc jeśli ta od dziadka się nie nadaję to kupię tą od kolegi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubi Posted October 22, 2012 Report Share Posted October 22, 2012 Witam! Scinek takie wędzisko to wyczyścić i na scianę wieszać. Cudeńko Osobiście to szkoda mi by było takiego kijka męczyć, on już się nałowił Z tym Kongerem może być ok ale najpierw radzę ci go obejrzeć bo domyślam się że za tą cenę to nówka nie będzie. Zwróć uwagę na przelotki czy są całe, nie pogięte i kompletne czyli czy mają wkłady. Sprawdź łączenie składów i mocowanie kołowrotka. Jak zobaczysz że jest skatowana to odradzał bym zakup bo nigdy nie wiesz czy nie pęknie podczas holu ryby lub próby uwalniania przynęty z zaczepu. Kołowrotek też powinieneś porządnie zmacać i pokręcić Niby 40 zł to nie jakiś wielki pieniądz ale szkoda by było nawet takiej kwoty jak by się okazało że pieniądze w błoto. Wind może ja jakieś trefne sztuki miałem od Jaxona, spinning mi pękł przy próbie wyczepienia przynęty z szuwarów, w krzesełku puścił nit a w podbieraku złamało się jedno ramię. Od tamtej pory nie kupuję nic tej firmy. Wolę Kongera, Mikado bądź coś taniego Shimano. Myślałem raczej o 15-30g, ale Hubi ma większe doświadczenie niż ja w spiningu. Zależy też na jakiej wodzie będzie łapał. Jak na stojącej lub wolno płynącej to 25 gr spoko wystarczy ale na silniejszą rzekę możę ( ale nie musi ) być ciężej. Dużo też zależy od kija bo wędki róznych producentów potrafią się od siebie sporo róznić mimo takich samych parametrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scinek Posted October 22, 2012 Author Report Share Posted October 22, 2012 Całą niedzielę łowiłem na prywatnym łowisku (staw) ponieważ nie posiadam karty wędkarskiej i nawet jednej ryby nie złowiłem. Wydaje mi się jednak, że mało było w tym mojej winy ponieważ żaden wędkarz tego dnia nic nie złowił. Zdenerwowała mnie to i postanowiłem wyrobić sobie karte i zacząć łowić na rzekach. Dziękuje Hubi za profesjonalna poradę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted October 22, 2012 Report Share Posted October 22, 2012 Ścinek, zapodaj jeszcze raz tego linka, bo mi nie wchodzi. Hubi, mocno przeciążałem mój spinning Jaxona i wszystko jest OK. Może faktycznie miałeś pecha .... albo ja mam szczęście Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubi Posted October 22, 2012 Report Share Posted October 22, 2012 kliknij linka i skasuj ostanie słowo w adresie bo się dokleiło też miałem problem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts