BOLCZUS Posted June 28, 2021 Report Share Posted June 28, 2021 Witam. Posiadam pogłębiony staw około 4000m2 głębokości od 2,4m do 3,6m dno iłowe brzeg w 60% pokryty faszyną. Jest to staw na własne potrzeby. Woda naszła w 60% w ciągu 3tygodni. Woda stojąca z własnym źródłem napływu (cieki wodne) i odejściem przez przelew do sąsiedniego stawu o dużej powierzchni. Planuje zarybić staw na początek myślałem o : lin, jesiotr, karp, pstrąg. Odczekać rok dopuścić np. wzdręgę, leszcza, sandacza. Staw będzie w upały oraz zimą w najgłębszym miejscu napowietrzany. Czy pomysł na początek na te ryby jest ok czy ma ktoś doświadczenie przy zarybianiu stawu. Prośba o poradę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted June 29, 2021 Report Share Posted June 29, 2021 Jesiotra i pstrąga bym nie dawał, bo mają bardzo duże wymagania tlenowe, a woda przez pierwsze kilka sezonów będzie "dojrzewać" przez co będziesz mieć zakwity glonów i deficyty tlenowe. Na początek wpuściłbym wzdręgi/płocie, karpie/karasie/, okonie, liny. Możesz wpuścić też węgorza, jazie i oczywiście leszcze. Karasie, wzdręgi już w pierwszym sezonie się rozmnożą więc później możesz wpuścić drapieżnika który ograniczy populację i zapobiegnie karłowaceniu ryb. Nie wpuszczaj tylko suma bo pozbędziesz się wszystkiego co pływa. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BOLCZUS Posted June 29, 2021 Author Report Share Posted June 29, 2021 W sobotę będę montował zestaw napowietrzający na dnie stawu. Na karasiu leszczu mi nie zależy myślałem o nie licznej ilości ryb i taki które bardzo lubię. O okoniu wszyscy mówią że wyjada ikrę żeby go nie wpuszczać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted June 29, 2021 Report Share Posted June 29, 2021 Zarybianie okoniem jest bardzo pożyteczne. Faktycznie zjada ikrę i poluje na narybek, ale taki drapieżnik jest również potrzebny do zachowania równowagi. Karp w Polsce poza kilkoma wyjątkami się nie rozmnaża więc nie masz co liczyć na narybek. Leszcz to bardzo uniwersalna ryba, fakt, walory kulinarne z patelki niezbyt dobre, ale wędzony... to co innego. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BOLCZUS Posted June 29, 2021 Author Report Share Posted June 29, 2021 Ja również wędzę rybki dlatego chcę mieć jesiotra, pstrąga na samym początku. Lecz pytanie jest inne czy przy napowietrzaniu stawu jednak utrzyma się jesiotr i pstrąg? A inne pytanie jaka ilości ryby wpuszcza się na początek jest jakaś norma jeżeli tak to jaka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now