Jump to content

Zarybianie stawu


BOLCZUS
 Share

Recommended Posts

Witam. 

Posiadam pogłębiony staw około 4000m2 głębokości od 2,4m do 3,6m dno iłowe brzeg w 60% pokryty faszyną. Jest to staw na własne potrzeby. 

Woda naszła w 60% w ciągu 3tygodni. Woda stojąca z własnym źródłem napływu (cieki wodne) i odejściem przez przelew do sąsiedniego stawu o dużej powierzchni. Planuje zarybić staw na początek myślałem o : lin, jesiotr, karp, pstrąg. Odczekać rok dopuścić np. wzdręgę, leszcza, sandacza. Staw będzie w upały oraz zimą w najgłębszym miejscu napowietrzany. Czy pomysł na początek na te ryby jest ok czy ma ktoś doświadczenie przy zarybianiu stawu.  Prośba o poradę. 

Link to comment
Share on other sites

Jesiotra i pstrąga bym nie dawał, bo mają bardzo duże wymagania tlenowe, a woda przez pierwsze kilka sezonów będzie "dojrzewać" przez co będziesz mieć zakwity glonów i deficyty tlenowe. 

Na początek wpuściłbym wzdręgi/płocie, karpie/karasie/, okonie, liny. Możesz wpuścić też węgorza, jazie i oczywiście leszcze.

Karasie, wzdręgi już w pierwszym sezonie się rozmnożą więc później możesz wpuścić drapieżnika który ograniczy populację i zapobiegnie karłowaceniu ryb.  Nie wpuszczaj tylko suma bo pozbędziesz się wszystkiego co pływa.

Link to comment
Share on other sites

W sobotę będę montował zestaw napowietrzający na dnie stawu.

Na karasiu leszczu  mi nie zależy myślałem o nie licznej ilości ryb i taki które bardzo lubię. 

O okoniu wszyscy mówią że wyjada ikrę żeby go nie wpuszczać? 

 

Link to comment
Share on other sites

Zarybianie okoniem jest bardzo pożyteczne. Faktycznie zjada ikrę i poluje na narybek, ale taki drapieżnik jest również potrzebny do zachowania równowagi.  Karp w Polsce poza kilkoma wyjątkami się nie rozmnaża więc nie masz co liczyć na narybek.  Leszcz to bardzo uniwersalna ryba, fakt, walory kulinarne z patelki niezbyt dobre, ale wędzony... to co innego.

Link to comment
Share on other sites

Ja również wędzę rybki :) dlatego chcę mieć jesiotra, pstrąga na samym początku. 

Lecz pytanie jest inne czy przy napowietrzaniu stawu jednak utrzyma się jesiotr i pstrąg? 

A inne pytanie jaka ilości ryby wpuszcza się na początek jest jakaś norma jeżeli tak to jaka. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...