Popular Post m4ko Posted July 10, 2021 Popular Post Report Share Posted July 10, 2021 (edited) Witam, jakiś czas temu pisałem z zapytaniem o jezioro Łubowo. Aktualnie jestem po pobycie nad nim i napiszę coś o warunkach i własnych przemyśleniach. To tak, nie będę pisał rzeczy takich o których każdy może przeczytać w internecie. Fala na jeziorze jest stosunkowo niska, nawet przy silniejszym wietrze, jest to spowodowane położeniem zbiornika, w porównaniu do okolic jest on bardzo nisko, w dolinie co osłania go przed wiatrem. Dodatkowo duży wpływ ma zarośnięty brzeg, gdzie stare, wysokie i gęste drzewa utrudniają przedostawanie się wiatrowi. Stanowiska wydzielone są poprzez pomosty, jeden pomost = jedno stanowisko. Niestety większa część pomostów jest w opłakanym stanie. Na nie które nie da się wejść a niektóre spokojnie mogą utrzymać 5 dorosłych osób. Co do ryb, według miejscowych jest dużo szczupaka, jednak mi nie udało się napotkać żadnego. Białoryb to głównie płocie, krąpie i ukleje. Bardzo dużą populację ma natomiast okoń. Dno jest bardzo zarośnięte, dopiero w okolicach 3 - 4 m głębokości zaczyna się trochę przerzedzać, jednak nie jest to problem bo większość pomostów sięga tak daleko że praktycznie nie ma problemu z zarzuceniem zestawu. Sam łowiłem głównie na odległościówkę, w okolicy 15-20 m. Udało mi się złowić parę ładnych wzdręg 20+ cm, płotki w granicach 17, oraz średniego leszcza, i oczywiście mnóstwo maleństw. Zważając na czas poświęcony na wędkowanie jestem zadowolony. Dodam jeszcze że większość miejscowych jest bardzo przyjazna, a sam właściciel, też wędkarz, poradził mi kiedy, gdzie i na co łowić, oraz udostępnił stanowisko które od dłuższego czasu nęcił. Niestety znaleźli się też tacy, co złowione ryby zabierali, nie mam nic przeciwko, ale sam fakt że zabijali i patroszyli ryby na pomostach jest straszny. Oczywiście po sobie nie posprzątali, bo odrobina kultury to jest grzech. Poza tym szczerze polecam, jeżeli ktoś planuje taki odpoczynek. Edited July 11, 2021 by m4ko 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts