Skocz do zawartości

Spinning pod jerki

tompio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym spróbować swoich sił z jerkami oraz większymi przynetami gumowymi. Dotychczas przynęty jakie obsługiwałem to gumy do 12cm i żelastwo :-) 

Przechodząc do sedna sprawy. Chciałbym aby był to spinning (na casting przyjdzie jeszcze czas w przyszłości) o górnym cw okolo 60g. Nie zamykam się na większe gramatury aczkolwiek myślę że granica 70g to maks na ten moment. 

Łowię z brzegu, najczęściej jeziora i zbiornik zaporowy. Długość kija jakimi łowię komfortowo to 2,20m do 2,40m. Koszt jaki chciałbym przeznaczyć to około 200-300 zł. 

Wytypowałem póki co dwie wędki, które mieściły by się w moich kryteriach, jednak wolę dopytać bardziej doświadczonych łowców o sprzęt. 

1) Wędka spinningowa Cormoran RayCor-X Spin 30-70 g 125 cm - 240 cm

2) Wędka spinningowa Penn Wrath Inshore Lure 20-60 g 118 cm - 229 cm

Bardzo proszę o każdą uwagę i wskazówkę :-) Serdecznie pozdrawiam :-) połamania kija :)

• 3 tygodnie później...

To są zestawy z ruchomą szpulą, ale powinieneś wiele cennych uwag wyłapać odnośnie wędzisk i ich akcji, mocy i długości.

Ceną się nie sugeruj, w mniejszych pieniądzach powinno udać się coś znaleźć.

Poniżej masz inną filozofię jerkowania, ale osobiście średnio wyobrażam sobie łowienie taką "jerkówką" z użyciem gum.

Jak się samemu nie przerzuci kilku wędzisk, to trudno będzie znaleźć coś pod siebie.

Edytowane przez HaDe

• 2 miesiące temu...

Witam kolegów

Mam pytanie odnośnie wędki DAIWA PROREX S SPIN 2,4 / 7-21G

Zaczynam przygodę ze spinningiem  . Czy warto ten kijek kupić jak na pierwsze wędzisko ? Chodzi mi o wędkowanie na jeziorze z brzegu . Myślicie że ta wędka poradzi sobie na szczupaka czy może być za słaba ?

Dzięki za pomoc