Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich wędkarzy!

Mam pytanie! ; jutro wyjeżdzam na ryby i jak to wędkarz lubie troche poeksperymentować z zanętami, a mianowicie używam jako podstawy 2 zanęt; leszczową i płociową, dodaje do nich zmieloną bułke z dodatkiem przyprawy do pierdnika i cynamonu, i jeszcze do tego zmielone orzechy włoskie ze skórą!

Do naturalnego klejenia zanęty używam natomiast budyniu waniliowego.

Oprócz wyżej wymienionych składników dodaje do zanęty jeszcze kukurydze, pinke i namaczam wode z melasą.

I tutaj pojawia się moje pytanie Dołączona grafika czy to aby nie za dużo składników, i czy nie będą się one gryzły ze sobą? Dołączona grafika

I czy ten mój zmielony orzech ze skórką nie zabije zanęty?? Chodzi mi głownie o to, czy nie zepsuje ona całego smaku i nie odstraszy rybek.. Dołączona grafika

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich wędkarzy!!!!

Napisano

Poszedłeś po bandzie :D. woda jest coraz zimniejsza, ryby mniej ruchliwe i potrzebują mniej pożywienia. Taką zanętą przekarmisz je już na starcie. Ja bym proponował trochę zanęty spożywczej wymieszanej z ziemią lub glina (zależnie od uciągu) i do tego miarka pinki. A co do "gryzienia się" zapachów i smaków ... szczerze mówiąc to trudno mi sobie wyobrazić taki misz-masz ;) ale .... warto spróbować. Tyle, że ewentualne testy zostawiłbym na cieplejsze miesiące.