niemy997 Posted November 9, 2012 Report Share Posted November 9, 2012 Witam wszystkich wędkarzy! Mam pytanie! ; jutro wyjeżdzam na ryby i jak to wędkarz lubie troche poeksperymentować z zanętami, a mianowicie używam jako podstawy 2 zanęt; leszczową i płociową, dodaje do nich zmieloną bułke z dodatkiem przyprawy do pierdnika i cynamonu, i jeszcze do tego zmielone orzechy włoskie ze skórą! Do naturalnego klejenia zanęty używam natomiast budyniu waniliowego. Oprócz wyżej wymienionych składników dodaje do zanęty jeszcze kukurydze, pinke i namaczam wode z melasą. I tutaj pojawia się moje pytanie czy to aby nie za dużo składników, i czy nie będą się one gryzły ze sobą? I czy ten mój zmielony orzech ze skórką nie zabije zanęty?? Chodzi mi głownie o to, czy nie zepsuje ona całego smaku i nie odstraszy rybek.. Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich wędkarzy!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted November 9, 2012 Report Share Posted November 9, 2012 Poszedłeś po bandzie . woda jest coraz zimniejsza, ryby mniej ruchliwe i potrzebują mniej pożywienia. Taką zanętą przekarmisz je już na starcie. Ja bym proponował trochę zanęty spożywczej wymieszanej z ziemią lub glina (zależnie od uciągu) i do tego miarka pinki. A co do "gryzienia się" zapachów i smaków ... szczerze mówiąc to trudno mi sobie wyobrazić taki misz-masz ale .... warto spróbować. Tyle, że ewentualne testy zostawiłbym na cieplejsze miesiące. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts