BamboTM Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 Witam, chcę zmienić żyłkę w moich kręciołkach i tu pojawia się problem nie wiem co kupić wiadomo a nie chciałbym wydać jakiś ogromnych kwot. Żyłka miała by "pracować" w zestawach gruntowych na białą rybę oraz niekiedy na drapieżnika (sandacz, szczupak), myślałem o średnicy ok 0,20 obecnie używam 0,30 i chciałbym zastosować "lżejsze zestawy". Polecacie jakieś konkretne "modele", firmy? Drugą sprawą jest czerwona plecionka na przypony. Byłem dziś w wędkarskim i sprzedawca twierdzi że czerwona plecionka w głębokości 1,5 w dół jest niewidoczna przez ryby co automatycznie skutkuję większą efektywnością, co o tym myślicie?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 myślałem o średnicy ok 0,20 obecnie używam 0,30 i chciałbym zastosować "lżejsze zestawy". zejdź na razie do 0,24 - 0,26. Konkretnych modeli nie polecę, każdy musi to sam rozstrzygnąć. Rózne firmy mają rózne opinie. Wybierz tylko żyłke dedykowaną do metod gruntowych, w kolorze dna gdzie będziesz łowił i oczywiście mało rozciągliwą. Drugą sprawą jest czerwona plecionka na przypony. Byłem dziś w wędkarskim i sprzedawca twierdzi że czerwona plecionka w głębokości 1,5 w dół jest niewidoczna przez ryby co automatycznie skutkuję większą efektywnością, co o tym myślicie?? Jezeli na zielonym czy czarnym dnie zastosujesz odpowiedniej barwy żyłkę, czyli zieloną lub czarną to również nie będzie ona widoczna. Ale wydaje mi się, że ciemna żyłka będzie świetnie widoczna na tle np. jasnego piasku lub mułu. Ale najlepiej zrobisz jak sam spróbujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 (edited) Byłem dziś w wędkarskim i sprzedawca twierdzi że czerwona plecionka w głębokości 1,5 w dół jest niewidoczna przez ryby co automatycznie skutkuję większą efektywnością, co o tym myślicie??Według tego artykułu to fioletowa byłaby najlepszahttp://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/777 Edited November 23, 2012 by woldi Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 Podobno już kilka metrów pod wodą występuje zjawisko zanikania czerwonego widma światła czy cóś takiego i możliwe ,że dzięki temu plecionka staje się nie widoczna, sam taką kupiłem do spinningu tyle ,że po to aby dobrze ją widzieć na powierzchni wody co pomaga mi w łowieniu z opadu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts