Jump to content

Jaka żyłka na grunt?? /+ Czerwona plecionka na przypon?

BamboTM
 Share

Recommended Posts

Witam,

chcę zmienić żyłkę w moich kręciołkach i tu pojawia się problem nie wiem co kupić wiadomo a nie chciałbym wydać jakiś ogromnych kwot.

Żyłka miała by "pracować" w zestawach gruntowych na białą rybę oraz niekiedy na drapieżnika (sandacz, szczupak),

myślałem o średnicy ok 0,20 obecnie używam 0,30 i chciałbym zastosować "lżejsze zestawy".

Polecacie jakieś konkretne "modele", firmy?

Drugą sprawą jest czerwona plecionka na przypony.

Byłem dziś w wędkarskim i sprzedawca twierdzi że czerwona plecionka w głębokości 1,5 w dół jest niewidoczna przez ryby co automatycznie skutkuję większą efektywnością, co o tym myślicie??

myślałem o średnicy ok 0,20 obecnie używam 0,30 i chciałbym zastosować "lżejsze zestawy".

zejdź na razie do 0,24 - 0,26. Konkretnych modeli nie polecę, każdy musi to sam rozstrzygnąć. Rózne firmy mają rózne opinie. Wybierz tylko żyłke dedykowaną do metod gruntowych, w kolorze dna gdzie będziesz łowił i oczywiście mało rozciągliwą.

Drugą sprawą jest czerwona plecionka na przypony.

Byłem dziś w wędkarskim i sprzedawca twierdzi że czerwona plecionka w głębokości 1,5 w dół jest niewidoczna przez ryby co automatycznie skutkuję większą efektywnością, co o tym myślicie??

Jezeli na zielonym czy czarnym dnie zastosujesz odpowiedniej barwy żyłkę, czyli zieloną lub czarną ;) to również nie będzie ona widoczna. Ale wydaje mi się, że ciemna żyłka będzie świetnie widoczna na tle np. jasnego piasku lub mułu. Ale najlepiej zrobisz jak sam spróbujesz. :D

Podobno już kilka metrów pod wodą występuje zjawisko zanikania czerwonego widma światła czy cóś takiego :wacko: i możliwe ,że dzięki temu plecionka staje się nie widoczna, sam taką kupiłem do spinningu tyle ,że po to aby dobrze ją widzieć na powierzchni wody co pomaga mi w łowieniu z opadu