Dan999 Napisano 23 Kwietnia 2022 Zgłoszenie Napisano 23 Kwietnia 2022 Witam . Kupiłem 2 kije Mikado noctis 360 i do tego 2 kołowrotki mikado splendid 970. Do tego znajomy dał mi żyłkę Mikado dreamline 0.40 600m w gratisie. Kiedy założyłem je na kręciołki to strasznie mi się płaczą robią się pętle kiedy chce zarzucić to żyłka tak wyskakuje ze wchodzi aż pod szpule i wiecie co się dzieje, oczywiście nawionołem tak jak w każdej swojej innej wędce. Szpula od żyłki pionowo w pojemniku z wodą przyparta żeby nie latała i naciągnięta przez szmatke. Wszystko zdjołem i teraz liczę na was żebyście polecili mi jakąś żyłkę żebym się nie zawiódł. Łowie zazwyczaj na stawach komercyjnych karpie 8-12kg ale są i 20kg. Dziękuję za minutę czasu poświęconego dla mnie i Pozdrawiam
Docio Napisano 24 Kwietnia 2022 Zgłoszenie Napisano 24 Kwietnia 2022 11 godzin temu, Dan999 napisał: Kiedy założyłem je na kręciołki to strasznie mi się płaczą robią się pętle kiedy chce zarzucić to żyłka tak wyskakuje ze wchodzi aż pod szpule i wiecie co się dzieje, oczywiście nawionołem tak jak w każdej swojej innej wędce. Szpula od żyłki pionowo w pojemniku z wodą przyparta żeby nie latała i naciągnięta przez szmatke. Jak dla mnie źle nawinięta i kolejną może spotkać to samo. Duże pojemnościowo szpule, które używałem miały informację na naklejce aby przewijać bezpośrednio na szpulę kołowrotka. Niektóre sklepy wędkarskie świadczą nawet taką usługę dla zakupionych u nich żyłek. Jednak, jeśli mnie pamięć nie myli, to 2 lub 3 razy nie było informacji na naklejce, za to była na opakowaniu zbiorczym i o tym powinien poinformować Ciebie sprzedawca. Karpiowej żyłki nie polecę bo omijam je szerokim łukiem. Karpiarska "nierościągliwość" żyłki jest przeze mnie oceniana na nierościągliwość gumy w majtach a to nie ma nic wspólnego z nierozciągliwością mojego grunciarstwa. Jeśli jednak byś nalegał to spokojnie mogę polecić siglon premium, w końcu ryby nie rozróżniają, czy to żyłka karpiowa, spinningowa, czy gruntowa. 1
Dan999 Napisano 24 Kwietnia 2022 Autor Zgłoszenie Napisano 24 Kwietnia 2022 No być może źle nawionołem ale nie robie tego 1 raz i nigdy w życiu takie coś mnie nie spotkało . Podsunołeś mi dobry pomysł żeby sklep mi nawionoł w poniedziałek podzwonię . Dzięki
Docio Napisano 24 Kwietnia 2022 Zgłoszenie Napisano 24 Kwietnia 2022 Nawinołeś standardowo jak się nawija ze szpul 150m. Tu jest ewentualnie potrzebne nawinięcie bezpośredni z szpuli z żyłką na szpulę kołowrotka, bez przelotek, wody, itp.
Misgratis Napisano 9 Lipca 2022 Zgłoszenie Napisano 9 Lipca 2022 Spróbuj naciągnąć z całej siły. Żyłka 0.50 będzie dobra.
Rekomendowane odpowiedzi