swengard Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 Witam! Jestem początkującym spinningistą. Chciałbym dobrać sobie odpowiedni sprzęt (kolowrotek, zylke/plecionke, przynety) do wędki mikado feeling 270 cw do 13g. Słyszałem ze to w miarę dobra wędka do łowienia okoni i małych szczupakow. Mam zamiar łowić na jeziorach z brzegu lub wolno płynących rzekach. Chcę zmieścić się z cena kolowrotka do150 zł. Za wszelkie rady będę dozgonnie wdzięczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 Automatyczna wiadomość Temat przeniesiony z forum "Spinning- łowienie dla aktywnych" do "Sprzęt wędkarski dla początkujących Wędkarzy.". Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 Wędka rzeczywiście bardzo fajna, jak na te pieniądze. Kupiłeś ją niedawno, czy masz ją już jakiś czas? Kołowrotek i reszta sprzętu do tego kija.. hm.. Ja przez pierwszy okres używania tego wędziska miałem podpięty do niego kołowrotek Mistrall Siro Spin 2000. Wtedy dałem za niego jakieś 70 zł, teraz wart jest koło 100. Naprawdę fajny, lekki i wytrzymały młynek, do lekkiego okoniowania (bo mam nadzieję, że małe szczupaki mają być niespodziewanym przyłowem) jest naprawdę spoko Plecionka odpada, ponieważ nie masz funduszy. Mimo tego i tak polecam żyłkę, ponieważ jest ona w kilku aspektach lepsza od plecionki podczas łowienia okoni. Osobiście polecam żyłkę strofa. Średnica 0,14-0,16 bo czasem zapas mocy może się przydać. Taki zestaw pochłonie jakieś 120 zł. Do tego weź sobie jakieś 20 paproszków w różnych kolorach i rozmiarach od 3-5 cm i główki jigowe na odpowiednich hakach oraz ciężarze dobranym do warunków panujących na łowisku. Idealny zestaw dla początkującego okoniarza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liszek Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 (edited) Witam! Jestem początkującym spinningistą. Chciałbym dobrać sobie odpowiedni sprzęt (kolowrotek, zylke/plecionke, przynety) do wędki mikado feeling 270 cw do 13g. Słyszałem ze to w miarę dobra wędka do łowienia okoni i małych szczupakow. Mam zamiar łowić na jeziorach z brzegu lub wolno płynących rzekach. Chcę zmieścić się z cena kolowrotka do150 zł. Za wszelkie rady będę dozgonnie wdzięczny Na wstepnie wspomne ze za te pieniadze nic super nie kupisz, aczkolwiek jestes wedkarzem poczatkujacym to proponuje kołowrotki okumy (tylko i wylacznie ze wzgledu na okres gwarancji oraz jakosc kolowrotka adekwatna do ceny ). Jednak mozesz tez pomyslec o kołowrotkach damowskich ( D.A.M. - nazwa firmy). Jest to niemiecka firma ktora poscila na rynek kilka lat temu serie Quick.Są to kołowrotki niezniszczalne a zarazem uniwersalne ( spinning spławik - sam osobiscie mam jeden juz 12 lat i dalej smiga nic nie swiszczy oraz tylko 1 raz pekla mi sprerzynka w kablaku).Kolejnym wyjsciem z sytuacji sa kolowrotki jaxona, aczkolwiek te kolowrotki maja wiele luzow oraz (to ja tak mysle) maja wade fabryczna ze w kazdym tanszym modelu juz po maksimum 3 miesiacach peka sprerzyna od kablaka(aczkolwiek jest gwarancja jednak trzeba czekac na naprawe sprzetu). Sa jeszcze inne firmy jak np daiwa shimano york dragon cormoran konger abu mikado mistrall itp itd. Popatrz poczytaj recenzje. Odradzam jednak kupna za te pieniadze dragona oraz shimano poniewaz to co oni proponuja za te piniadze to kupisz sto razy lepszy krecial od okumy. To jest tyle co moge pomoc reszta zalezy od ciebie. Edited December 24, 2012 by Liszek Link to comment Share on other sites More sharing options...
swengard Posted December 24, 2012 Author Report Share Posted December 24, 2012 (edited) Wędka rzeczywiście bardzo fajna, jak na te pieniądze. Kupiłeś ją niedawno, czy masz ją już jakiś czas? Kołowrotek i reszta sprzętu do tego kija.. hm.. Ja przez pierwszy okres używania tego wędziska miałem podpięty do niego kołowrotek Mistrall Siro Spin 2000. Wtedy dałem za niego jakieś 70 zł, teraz wart jest koło 100. Naprawdę fajny, lekki i wytrzymały młynek, do lekkiego okoniowania (bo mam nadzieję, że małe szczupaki mają być niespodziewanym przyłowem) jest naprawdę spoko Plecionka odpada, ponieważ nie masz funduszy. Mimo tego i tak polecam żyłkę, ponieważ jest ona w kilku aspektach lepsza od plecionki podczas łowienia okoni. Osobiście polecam żyłkę strofa. Średnica 0,14-0,16 bo czasem zapas mocy może się przydać. Taki zestaw pochłonie jakieś 120 zł. Do tego weź sobie jakieś 20 paproszków w różnych kolorach i rozmiarach od 3-5 cm i główki jigowe na odpowiednich hakach oraz ciężarze dobranym do warunków panujących na łowisku. Idealny zestaw dla początkującego okoniarza Wielkie dzięki za radę, ale wędki jeszcze nie kupiłem, ale znalazłem ją za 135 złotych. 150 złotych mam do wydania na sam kolowrotek, więc mogę sobie pozwolić na trochę lepszy, niż za 70 złotych. Na plecionke myślę ze znajdzie się trochę funduszy a chciałbym wiedzieć co będzie lepsze- zylka czy plecionka? Edited December 24, 2012 by swengard Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liszek Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 100m plecionki to wydaktek chyba minimum 40zl lepiej wydac 7zl na zylke (proponuje yorka excluisiv ze wzgledu na dobre parametry zylki oraz szybkosc zatapiania zylki aczkolwiek wspomne ze to jest sztywna zylka, jezeli za duzo zejdzie ci jej z kolowrotka i bedzie zwisac pomiedzy przelotkami to wezelek gwarantowany) Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 Jest to stary model kija, szukalem go ostatnio ale nigdzie nie bylo. Jesli mam do wyboru zylke za 30 lub plecionke za 40 to biore zylke. Dobra plecionka na okonie to wydatek ok. 150 zl, choc i tak jest to ta dolna polka. Skoro mozesz wydac 150 zl na mlynek to catana od shimano jest calkiem okej. Rozmiar 1000 i lecimy nad wode ps. Sory za bledy ale pisze z telefonu Link to comment Share on other sites More sharing options...
swengard Posted December 25, 2012 Author Report Share Posted December 25, 2012 Mam jeszcze 1 pytanie: jakie przyjęty będą odpowiednie? Myślałem raczej o małych gumach. I czy mógłby mi ktoś zdefiniować "paprochy" bo 1 raz spotykam się z tym określeniem. Z góry dzięki, swengard Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted December 25, 2012 Report Share Posted December 25, 2012 Paproszki to malutkie twistery. W moim arsenale sa na 2 miejscu podczas lowienia okoni. Na pierwszy sa jigi. Po wiecej info pisz na pw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
swengard Posted December 25, 2012 Author Report Share Posted December 25, 2012 (edited) No jigi robisz mistrzowskie, trzeba przyznać Edited December 25, 2012 by swengard Link to comment Share on other sites More sharing options...
swengard Posted December 25, 2012 Author Report Share Posted December 25, 2012 Jest to stary model kija, szukalem go ostatnio ale nigdzie nie bylo.Jeszcze go nie kupiłem, ale znalazłem go nowego na stronie http://www.szczupak.pl/produkt,2305. Rzeczywiście, na żadnej innej stronie go nie było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted December 25, 2012 Report Share Posted December 25, 2012 Dzięki No właśnie, pewnie zostały im jeszcze jakieś modele sprzed kilku lat. Mimo wszystko, wędka godna polecenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
swengard Posted December 26, 2012 Author Report Share Posted December 26, 2012 Ok, przekonałem się już co do wędki. Oprócz tego kupię kilkanaście paprochow i kilka małych kopytek, a także zylke. Został kolowrotek. Moglibyscie podać mi kilka w miarę dobrych modeli do 150 zł pasujacych do wędki i typu połowu. Byłbym niezmiernie wdzięczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts