okończyk Posted July 30, 2022 Report Share Posted July 30, 2022 Dzień dobry znalazłem starą wędkę, sprawdzając CW (było napisane w unicjach) odkryłem tajemniczy gms, ktos wie o co chodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 1, 2022 Report Share Posted August 1, 2022 Zrób zdjęcie i może coś komuś zaświta. Ciężko zgadywać zwłaszcza kiedy widziałeś cw w unicjach" Jednostka jak każda inna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ubertroll Posted August 1, 2022 Report Share Posted August 1, 2022 Michaaaał, uncja, 3/4 oz, do tego jakieś 10 lb, przynęta 4 cale, a co to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 2, 2022 Report Share Posted August 2, 2022 (edited) Od siedemnastu lat mieszkam w kraju w którym podanie wzrostu w metrach jest niezrozumiałe i trzeba przeliczyć na stopy i cale. Waga na kamienie i funty Kilka razy spotkałem się z mówieniem pół tuzina zamiast sześć. Za każdym razem kontekst dotyczył ilości ludzi lub rzeczy. Ubertrolluuu dzięki Tobie zaskoczyła mi iskra. Gms to będzie nieporadny skrót od "grams". Wędka jest zapewne amerykańska bo Anglicy raczej nie używają takich skrótów. Edited August 2, 2022 by zwykły michał Kropka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 2, 2022 Report Share Posted August 2, 2022 (edited) 9 hours ago, Ubertroll said: Michaaaał, uncja, 3/4 oz, do tego jakieś 10 lb, przynęta 4 cale, a co to? Dopiero teraz zauważyłem, że nie dodałem cudzysłowia przed "unicja" Pozostanę przy swoim zdaniu bo nie spotkałem się z opisem angielskiej wędki w uncjach. Jeżeli już to podają zalecaną moc żyłki głównej a czasami jeszcze przyponu. Krzywa testowa też się zdarza i nie tylko w karpiówkach. Edited August 2, 2022 by zwykły michał spacja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ubertroll Posted August 2, 2022 Report Share Posted August 2, 2022 (edited) Ja napisałem przewrotnie. Edited August 2, 2022 by Ubertroll Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 2, 2022 Report Share Posted August 2, 2022 1 hour ago, Ubertroll said: Ja napisałem przewrotnie. Miałem wątpliwości Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts