dwójka2 Posted December 25, 2012 Report Share Posted December 25, 2012 (edited) Witam chciałbym zasięgnąć troszkę informacji na temat tej przynęty Spiner. znalazłem to na allegro.Z góry dziękuje. Edited December 26, 2012 by hege Poprawienie linku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted December 25, 2012 Report Share Posted December 25, 2012 (edited) Tak zwany "systemik" modny i niesamowicie trudno dostępny w latach 70-tych i 80-tych ubiegłego stulecia. Trudność dostępu polegała na tym, że praktycznie w grę wchodził jedynie import prywatny, bo nawet w Pewexach szły jak przysłowiowe "ciepłe bułeczki". Sama przynęta może być zaklasyfikowana jako bardzo ciężka obrotówka i stawiająca o wiele większy opór podczas prowadzenia niż standardowa. Musi być ciężka, obciążona w dolnej części aby zrównoważyć siły obrotowe "na pałąku". Gdy jest zbyt lekka to obraca się wokół swojej osi jako całość a nie tylko skrzydełko - tak jak być powinno. Czy skuteczna? Po tylu latach nieobecności w wodach zapewne będzie skuteczniejsza niż inne przynęty, które się już rybom opatrzyły, zwłaszcza w wodach o dużej presji wędkarskiej. Na koniec mogę jeszcze podpowiedzieć, że łowienie tym ustrojstwem odbiega, i to dość mocno, od standardu. Żyłka powinna mieć zdecydowanie charakterystykę gruntowej a nie spinningowej a i średnica większa. Rozciągliwość żyłki może spowodować tylko jeden rzut i jej nieodracalne zniszczenie lub wręcz spowodowanie "gniazda" na szpuli. Podsumowując. Przynęta ciężka obrotówka (>10g) stawiająca dwu-trzykrotnie większy opór w wodzie niż odpowiednik z jednym skrzydełkiem, wymagająca żyłki nierozciągliwej o zwiększonej wytrzymałości i niewybaczająca błędów zacięcia oraz holowania. Edited December 25, 2012 by Docio Link to comment Share on other sites More sharing options...
dwójka2 Posted December 26, 2012 Author Report Share Posted December 26, 2012 Wielkie dzięki za wyjaśnienie z czym to się je Link to comment Share on other sites More sharing options...
hege Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 Automatyczna wiadomość Temat przeniesiony z forum "Spinning- łowienie dla aktywnych" do "Przynęty sztuczne ". Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 spinner bait też mam takiego i nic na niego nie złowiłem (Amerykanie łowią na nie Bassy) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts