Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

O rzekach się nie wypowiem, ale jeśli chodzi o jeziora to zawsze lepiej mniej lub nawet wcale nie dodawać atraktora. Trzeba pamiętać, że ryby mają duuużo lepszy węch od człowieka o czym wędkarze często zdają się zapominać ;)

Napisano (edytowane)

Łysy,podobnie jest w ostatnich latach w Warcie.Woda jest przejrzysta,więc przy niżówkach doskonale widać w wielu miejscach,piaszczyste dno.Ryby stały się bardzo ostrożne i nieufne,więc nęcenie "silnymi"zanętami zwykle je płoszy.Dochodzi jeszcze hałas związany z wrzucaniem kul zanętowych,ale podczas łowienia na przepływankę w nurcie,jest to jedynie słuszny sposób nęcenia.Ryby nawet w "bankowych"miejscówkach odskakują od nęconego pola,aby powrócić po pół godzinie,po godzinie,czasem nie podchodzą wcale.W tym ostatnim przypadku,przyczyny mogą być różne,np.nieodpowiednia zanęta,niewłaściwe miejsce nęcenia,albo taki dzień że ryby po prostu nie żerują.("Panie,nic nawet nie puknie")W miarę pewne efekty,przynosi łowienie w nieco mętnej,trąconej wodzie,albo gdy rzeka niesie ogromne ilości rzęsy,spływającej z kanału Warta-Gopło,lub ze zbiornika Jeziorsko.Także wtedy,gdy niebo zaciągnięte jest chmurami,więc woda nie jest prześwietlona.O oczywistych rankach i wieczorach nawet nie wspomnę W latach osiemdziesiątych,kiedy to zanieczyszczenie polskich rzek osiągnęło krytyczny poziom,do połowy lat 90-tych,ryby łowiłem w dowolnej porze dnia.Woda była zawiesista,przypominająca kawę z mlekiem,ze "śmietanką"w postaci tłustych ropopochodnych plam.Nęciłem wtedy analogicznie jak Docio,zanętą silnie aromatyzowaną,bo przynosiło to znakomite efekty.O walorach smakowych wówczas łowionych ryb mogę powiedzieć tyle:były to ryby o smaku motor-oil,i żadne przyprawy czy moczenie w mleku,nie były w stanie tego zmienić.

Edytowane przez Ozet