W niektórych regionach Polski, pszenica jest mało popularną przynętą. Co mnie osobiście nieco dziwi, ponieważ jest to skuteczna, a przy tym relatywnie tania przynęta, na praktycznie wszystkie gatunki ryb karpiowatych. Ale to już kwestia przyzwyczajenia ryb do tej przynęty. Zwłaszcza płoć, przyzwyczajona do pszenicy, żeruje na niej od kwietnia aż do pierwszyego lodu. Także liny, karasie, krąpie, jazie, leszcze, w łowiskach nęconych tym ziarnem, dobrze na nią biorą. W dorzeczu Warty, pszenica jest bardzo popularna. Nie wyobrażam sobie spławikowca w naszym regionie, jadącego na ryby bez pszenicy. Taki żelazny zestaw przynęt na naszych wodach to, pszenica, kukurydza, biały robak (pinka). Pszenicę przyrządzam na dwa sposoby. Pierwszy, to gotowanie na małym ogniu w proporcji 1cz. pszenicy i 3 cz. wody. Zwykle trwa to około 3 godzin. Pod koniec gotowania dodaję jakiś sprawdzony zapach. Najczęściej jest to mieszanka nostrzyka, kolendry i kopru włoskiego, albo przyprawa do piernika, curry lub czosnek. Na pół litra suchych ziaren, 1 łyżeczka przypraw lub 3 pocięte ząbki czosnku. Na płoć często dodaję soli. Drugi sposób to zalanie ziaren wrzątkiem w termosie.Proporcje składników takie same jak wyżej. Z tym, że zapach dodaję przed zalaniem wrzątkiem. Trzeba "wyczuć" termos, po jakim czasie ziarna będą gotowe. W moim przypadku jest to 5 godzin. Pszenicy nigdy wcześniej nie namaczam. Gotuję czy też paruję pszenicę do momentu, aż większość ziaren ma pęknięcie w jednym końcu i nieco wystaje miąższ. Takie ziarna są najskuteczniejsze na haczyku. Do zanęty dodaję 1 szklankę gotowanych ziaren, na 1kg mieszanki. Wtedy pinki nie daję wcale, gdyż zbyt mocno wabią drobnicę. Pszenica jest skuteczna od wiosny do późnej jesieni. Jednak największe płocie łowię na tą przynętę, gdy jesienią wchodzą do starorzeczy na zimowisko.
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now