Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, rozglądam się za jakimś „ lekkim” spinningiem odrazu zaznaczam ze szukam czegoś budżetowego z racji że spinninguje raczej rzadko. Posiadam cięższy spinning cw ok 30g ale jest to tez budżetowy kijek i stuknięcia okonków są bardzo słabo wyczuwalne. Można powiedzieć, że jestem amatorem. Wędka ma służyć głównie pod okonki te mniejsze ale i te olbrzymy bo takie tez tutaj pływają no i musi wytrzymać szczupaki bo są w znaczącej ilości. Wracając do sedna, szukam kija na okonki, z brzegu jeziora, rzeki o raczej słabym uciągu i łódka, jeziora raczej dość głębokie i przeważnie duża fala. Zastanawiałem się nad mikado bixlite bo dużo osób polecało ale tez i odradzało z racji ze jest „kluchą” wiec zdam się na wasze doświadczenia. Rzeki przeważnie płytkie do 2-3 Max 3 metrów. Przynęty ? Hymn zapewne jakieś paprochy, obrotówki, jaskółki i kaitechh 2-3 ( z racji na głębokość jezior to pewnie jakaś cięższa główka ? ) jak juz wspomniałem jestem amatorem i liczę na wyrozumiałość. Z góry wszystkim dziękuje za pomoc 

Napisano

Ciężko Ci będzie znaleźć coś co jest sztywne, wytrzyma szczupaki i zarazem komfortowo porzucasz paprochami... co do Mikado Bixlite - nie powiedziałbym że jest to klucha. Chyba że wersja "medium jig".

Ogólnie, weź sobie Mikado Bixlite wersję "fast spin" 3-15g tam masz długość 198 lub 208 cm - to już według preferencji. Kijek jest sztywny (wiem bo miałem). Powiedzmy że te 3" keitechy na 3g główce będziesz wyczuwał na kiju. Wytrzyma te szczupaki no i te "olbrzymy". 

Napisano (edytowane)

Poszukaj Storm Adventure Spinning AVC662ULF, bardzo przyzwoity kijek, uzbrojenie Fuji, ogarnie Ci przynęty w zakresie, teoretycznie 3,5-7g, praktycznie 3-10g i nie ustąpi w walce z niewstydliwym szczupakiem. Od kilku sezonów w rodzinie - najpierw ja, a teraz wnuk użytkujemy go bezawaryjnie. Jak na prezentowaną przez ten kijek jakość, cena jest śmieszna (120-180 zł).
W podobnej cenie Jaxon Grey Stream 2-12g, osobiście tego modelu nie używałem, ale seria zbiera dość pozytywne opinie.

Edytowane przez Alexspin
Gość Ubertroll
Napisano
4 godziny temu, Alexspin napisał:

Poszukaj Storm Adventure Spinning AVC662ULF

A to nie jest wędzisko z pazurem?

Napisano (edytowane)

Są w dwóch odmianach, Adventure Casting i Adventure Spining. Zresztą podobnie jak wszystkie wagomiary Adventure.

Edytowane przez Alexspin
Gość Ubertroll
Napisano

Nie znalazłem wersji spinningowej, AVsugeruje że to wędzisko z pazurem. Piszę tylko dla przestrogi, żeby nie kupić takowej przez pomyłkę :)

Napisano (edytowane)

Być może, w tej chwili nie ma w sprzedaży, ale na pewno były w obu wersjach, bo taki kijek używa mój wnuk. Wart poszukać. Ostatnio te wędziska były dostępne w Sg-Baits, prowadzą również sprzedaż wysyłkową.

Edytowane przez Alexspin
  • 2 miesiące temu...
Napisano (edytowane)
W dniu 13.06.2023 o 20:07, Ubertroll napisał:

Nie znalazłem wersji spinningowej, AVsugeruje że to wędzisko z pazurem. Piszę tylko dla przestrogi, żeby nie kupić takowej przez pomyłkę :)

Zwracam honor, moja oczywista pomyłka, spinningi mają oznaczenie AVS.
Wstydzę się...:(

Ps
Niestety zniknęły z rynku, a szkoda, bo to były dobre, tanie wędziska uzbrojone w markowe przelotki i uchwyty Fuji. Widocznie były zbyt tanie...

Edytowane przez Alexspin
Napisano

Kolega Ryukon1975 kilka miesięcy temu polecił mi Konger Kastmaster za co mu ɓardzo dziękuję bo jestem zadowolony. Wybrałem wędkę do 14g ale są jej różne odmiany jeśli chodzi o długość i cw. Cena mniej więcej 200 a fajny kijek. Na okonie idealny a i szczupak mu nie straszny:) Pozdrawiam 

Napisano (edytowane)
W dniu 12.06.2023 o 23:11, joiyres napisał:

Witam, rozglądam się za jakimś „ lekkim” spinningiem odrazu zaznaczam ze szukam czegoś budżetowego z racji że spinninguje raczej rzadko. (...) Wędka ma służyć głównie pod okonki te mniejsze ale i te olbrzymy bo takie tez tutaj pływają no i musi wytrzymać szczupaki bo są w znaczącej ilości.

Nie mamy żadnych wieści, czy na coś się zdecydowałeś i kupiłeś. Jeśli nie - wobec faktu, że STORMY są praktycznie nie do zdobycia (a szkoda) - zaproponuję Ci dwa kijki, które powinny spełnić Twoje marzenia.
Pierwszy, faktycznie budżetowy, choć całkiem niezły to Grey Stream 2-12g oferowany w trzech długościach do wyboru, drugi niestety "nieco" droższy - niegdyś budżetowy oferowany przez OKUMĘ, a teraz niemal dwukrotnie droższy, bo z logiem DRAGONA - Black Rock 3-18g. Grey ogólnie zbiera dobre opinie, ale trzeba go kupować w sklepie stacjonarnym, bo JAXON nie grzeszy precyzją i dość często zdarzają się nieliniowo, lub co gorsza niestarannie mocowane przelotki, ale kijek jest co najmniej dobry. Black to kijek bardzo dobry, praktycznie obsługujący przynęty w zakresie 2-20g i na tyle mocny, że nie ma się co obawiać o przyłowy całkiem przyzwoitych szczupaków (pomijając rekordowe), nie stanowi również problemu jego niewielka długość, gdyż dynamika tego wędziska pozwala na uzyskanie zasięgu rzutów porównywalnych z wędziskami 240-270cm innych marek.
Przemyśl, czy jednak nie byłoby opłacalne dołożenie tych 120-150 zł i nabycie sprzętu, który nie zawiedzie.

Ps
Odezwij się i pochwal się tym na co ostatecznie się zdecydowałeś.

Edytowane przez Alexspin