Skocz do zawartości

OKUMA KOŁOWROTEK CARBONITE XP FEEDER CBV-55F FD 60756

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mieliście do czynienia z kołowrotkiem OKUMA KOŁOWROTEK CARBONITE XP FEEDER CBV-55F FD 60756, zastanawiam się nad kupnem między nim a Okuma Carbonite B-Feeder CBBF-4000. Moglibyście się coś o nich wypowiedzieć ? 

Napisano

Do feddera wybrałbym wersie 5500 ze względu na przełożenie które więcej wytrzyma. Oprócz tego nie ma wolnego biegu więc mniej rzeczy może się zepsuć. Osobiście dość chwalę okume bo przez 2 sezony używałem ich kołowrotków przy karpiowaniu.  Jednak zmienił mi się gust i maszynki też się zmieniły :)

Napisano
16 minutes ago, mikolaj łódzki said:

Do feddera wybrałbym wersie 5500 ze względu na przełożenie które więcej wytrzyma

W rzece łowię z ciężarkiem 120g a kanał obskoczę 10g bo tyle wystarczy żeby napiąć szczytówkę. W kanale kołowrotek może być w rozmiarze 2000 a na rzekę 4000 to takie mało rozsądne minimum. Żyłka 0.18 i 0.30mm do tej samej techniki łowienia.

Napisano

Autor spytał się co sądzimy o danym kołowrotku. To napisałem co bym wybrał w moich realiach. A że są jeziora leszcz/karaś to 0.25 200 metrów mi wystarczyłoby mi., Autor wspominał o jeziorach lin/karaś w innym wątku. Więc można wnioskować że właśnie na jeziora się wybiera. Wspominał też o płociach i okoniach a że kołowrotek ma 2 szpule to na jedną 0.25 a na drugą coś koło 0.20 z podkładem. :)