bart Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Witam, po kilku latach abscynencji zamierzam znowu wybrać sie kilka razy na zawody Jako, że wypadłem z obiegu - mam do was kilka pytań Nie chce łowić zawodniczo na tyczkę itp., myślę raczej o baciku tylko jaka długość bedzie ok do szybkiego łowienia ? Zawody zazwyczaj odbywaja się na wodach stojących - chciałem więc skupić się na drobniejszej rybie i jej ilości.....łowić z opadu, wabiąc rybę w górne partie wody. Myślę, że wtedy kijek do 4m byłby dobry. Co możecie doradzić...w tym temacie.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Cóż, krótki kijek, łowienie z opadu, szybko .... Zestaw delikatny, główna 0,12, przypon 0,10 lub nawet 0,08, spławiczek zależnie od warunków ale nie większy niż 0,75-1g. Jak warunki pozwalają stosuję nawet spławiki o gramaturze 0,3g. Haczyk od 16 w górę, drobna przynęta, pinka, ochotka, pęczak. Zanęta smużąca, mocno pracująca szybko zwabi dużo drobnicy. Jak rozłożysz obciążenie do opadu to pewnie wiesz . Edit: sorki ,ale musiałem wyjść . Wracając do zanęty, nie powinna być sycąca, proponowałbym wymieszać z ziemią w proporcji 1:2, czyli paczka zanęty na 2 ziemi. Jeżeli masz możliwość to przetrzyj zanętę przez sito, będzie dobrze się łączyć i pracować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted January 22, 2013 Author Report Share Posted January 22, 2013 Jak długi bat proponujesz ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Nie znam łowiska . Powinieneś zrobić sobie jakiś mały trening przed zawodami. ale jeżeli chcesz łowić "szybkościowo" to proponuję max do 5m. Sam zwykle mam w pokrowcu 8,7 i 5m, że o tyczce nie wspomnę i odległosciówce. Zazwyczaj na "swoich" kanałach łowię 7m ale na jednych z zawodów krótki kijek i łowienie pod nogami było kluczem do sukcesu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted January 22, 2013 Author Report Share Posted January 22, 2013 (edited) Właśnie o 3,5 do 4m myślałem Myślę też nad haczykiem bez zadzioru i plastikową przynętą - ewentualnie zadipowaną..... Edited January 22, 2013 by bart Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 plastikową przynętą No nie wal baboli, proszę Cię . Gdzie te zawody?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted January 22, 2013 Author Report Share Posted January 22, 2013 Głównie na jeziroch itp. Myślałem o sztucznej ochotce , tudzież sztucznym baiały...jednak to tochę przyspieszyłoby łowienie....wczesniej tego nie stosowałem, ale kto wie jakby się sprawdziło.... Podawać systematycznie żywą przynętę, a łowić na sztuczne w opadzie to i tak prawie to samo...może w smaku nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 a łowić na sztuczne Najprostsza droga do dyskwalifikacji i mandatu, ale ... jak to mówią "no risk, no fun" . Oczywiście o ile to wody PZW a zawody odbywają się w/g zasad organizacji sportu wędkarskiego w PZW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted January 23, 2013 Author Report Share Posted January 23, 2013 A widzisz to nie wiedziałem o tym prawie W takim razie zostaje tradycyja przynęta. Pytanie tylko na ile opierać się na drobnicy....wiem, że to zależy od tego jaki jest rybostan itp. Często jednak ukleja nie bierze u nas udziału w zawodach, musialbym sie oprzeć na płotce, krąpiku. Wszystko wyjdzie w praniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Wszystko wyjdzie w praniu Trening czyni mistrza, musisz sprawdzić łowisko przed zawodami. Poćwicz kijami o różnej długości, na różne przynęty i zanęty, rozmiary haczyków, ustawienia gruntu ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Witam. Kolego bart, sugerujesz że postawisz raczej na łowienie płotek i krąpi. W tej sytuacji, polecałbym Ci, baty długości 5 i 6 m. Takimi wędkami, można sprawnie i szybko łowić, nawet w trudnych warunkach atm. W ich zasięg można zwabić grubsze płocie, krąpie i średnie leszcze. A trudno te ryby ściągnąć bardzo blisko, jak ukleje. O zestawie, napisał Ci już Wind. Chociaż przy dłuższych batach, i potencjalnie większych rybach, żyłka główna może mieć 0,14 mm. Spławiki od 0,5 do 1,5g. Zależnie od warunków na łowisku(głębokość, siła wiatru) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kluczbork Posted February 9, 2013 Report Share Posted February 9, 2013 (edited) Witam, czy ktos byl, bal udzial w jakis zawodach w Skandynawii? W Finlandii, Szwecji, Estonii? Znalazlem informacje na temat zawodow w Estonii. Moze ktos ma jakies dodatkowe informacje. Pozdr Edited February 9, 2013 by kluczbork Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasz7 Posted February 9, 2013 Report Share Posted February 9, 2013 (edited) Trochę nie na temat-kluczbork Jeżeli chcesz łowić ukleje szybkościowo-to jeszcze przed Tobą daleka droga. Sam dopiero raczkuje w tym temacie Jeżeli łowienie uklejek to proponuje baciki, ale uklejowe (w nazwie Alborella na pol ukleja) różnią się od typowych batów idealnym wyważeniem, precyzyjną długością, sztywnością i delikatną wklejką która amortyzuje rybki. Brałbym taki zestaw pod uwagę 3, 3,5, 4m do tego spławiczki uklejowe od 0,1-0,6g. oraz koniecznie haki uklejowe z orginalną, lub samemu dorabianą kuleczką na trzonku haka aby pinka nie lądowała po każdej rybie na żyłce, a Ty nie tracił czasu. Jeżeli chodzi o łowienie średniej ryby (płotka, krąp, leszcz) proponuje baty od 5-8m. w zależności od łowiska. Żyłka główna 0,12mm przyponówka od 0,08 do 0,10mm. haki od 16-24 polecam milo 305. Spławiki smukłe od 0,4-2g (zależy od długości kija, warunków atmo i głębokości) koniecznie antena szklana. Ale zanim zacząłbym kupować kije, zajął bym się organizacją stanowiska, bo łowiąc szybkościowo musisz mieć wszystko pod ręką, nie mówię tu o kombajnie, bo to kasa, ale o pudełkach (karuzeli) na sztycy, podpórce identyczna siatka (odsyłam do regulaminu portowego PZW), grzebienie na kije, oraz jakiś stołeczek gdzie będziesz mógł sobie położyć portfel z przyponami, parę kulek zanęty i inne rzeczy które musisz mieć pod ręką. Ale jeżeli chcesz powalczyć na zawodach i kręci to Ciebie to od razu kup kombajn. Edited February 9, 2013 by jonasz7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted February 9, 2013 Author Report Share Posted February 9, 2013 Dzięki za rady, zawody to tylko epizod wiec kombaj odpada ( poza tym jak bym wyglądał na kombajnie - jeszcze nie czas na żniwa ) Wezmę wasze rady pod uwagę jeśli przyjdzie mi rywalizować w zawodach pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek Wędkarz Posted June 7, 2015 Report Share Posted June 7, 2015 Witam,13.06 wybieram się na zawody spławikowe.Proszę o radę jaki haczyk,spławik,przynęta,itp. W łowisku żyją płocie,leszcze,liny,karpie,okonie,karasie. Zbiornik Zalew Kamienna Góra Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts