Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, interesował by mnie jakiś fajny zestaw spinningowy uniwersalny do 350zł. Wędka nad którą myślałem to robinson stinger cw 10-30. I do tego kołowrotek okuma ceymar cxt-30. Niewiem czy zestaw dobrze dobrany chciałbym zasięgnąć waszej opini=]

Napisano (edytowane)

Zestaw jest całkowicie źle dobrany.

Ciężar wyrzutowy 10-30 g to stanowczo za dużo jak na początek. Znacznie lepsze byłoby coś w okolicach 5-25 g wtedy można łowić również mniejszymi przynętami. Szkoda że nie wspomniałeś nic na temat długości wędziska.

Kołowrotek jest za mały i za słaby (232 g, moc hamulca 3 kg) do kija 10-30 g. Inna sprawa że w niewiadomym celu ma pojemność szpuli 200 m żyłki 0,20 mm ale to są ''uroki'' Okumy.

Edytowane przez ryukon1975
Gość Ubertroll
Napisano
8 godzin temu, Igor Igor napisał:

Hej, interesował by mnie jakiś fajny zestaw spinningowy uniwersalny...

Rozumiem, że zaczynasz przygodę ze spinningiem i chcesz łowić cokolwiek. Ale..., kiedy zaczynałem przygodę ze spinningiem, to pierwszy zestaw był zaprojektowany do łowienia kleni, jazi i okoni na wszelkie malutkie przynęty. Później miałem fazę na łowienie tylko okoni, więc powstał zestaw nr 2. Szybko okazało się, że w międzyczasie trafiają się szczupaki - co musiałem zrobić? Tak, zmontowałem nr 3. Pierwsze opadowe sandacze zmusiły mnie do szukania kolejnego wędziska...

To tak w wielkim skrócie było, bo koncepcje cały czas się zmieniały. Ale (wychowany tylko na tym, co wyczytałem w zasobach Internetu), ominąłem etap "cokupićnawszystko".

Zastanów się proszę, czy nie warto skupić się na jednym gatunku ryby i kupić precyzyjne narzędzie.

Napisano (edytowane)

Dokładnie jak wyżej.

Jeśli jednak upierasz się przy łowieniu "wszystkiego" co pływa, to skłaniałbym się ku wędzisku CW od 3-18g do 5-25g i kołowrotka w rozmiarze odpowiednio od 2500 do 3000.

Edytowane przez Alexspin
Napisano
W dniu 8.07.2023 o 11:17, Alexspin napisał:

Dokładnie jak wyżej.

Jeśli jednak upierasz się przy łowieniu "wszystkiego" co pływa, to skłaniałbym się ku wędzisku CW od 3-18g do 5-25g i kołowrotka w rozmiarze odpowiednio od 2500 do 3000.

Czy kijek mikado bixlite CW 5-25g i kołowrotek ryobi ecusima w rozmiarze 3000 byłby dobrym zestawem na początek?

Napisano
W dniu 8.07.2023 o 08:08, Ubertroll napisał:

To tak w wielkim skrócie było, bo koncepcje cały czas się zmieniały

U mnie podobnie :D z tym, że ja zacząłem od 5-25g wędziska. Poźniej doszedłem do wniosku, że chce łowić szczupaki trochę ciężej. Pojawiło się wędzisko pod szczupaki... po jakimś czasie z wizją że w moim okręgu od stycznia do maja można łowić przynętami do 5 cm pojawiła się myśl o czymś na lekko i tak zostałem posiadaczem zestawu ultralight :D

W dniu 8.07.2023 o 11:17, Alexspin napisał:

Mogę tylko dodać, żebyś szukał wędziska w okolicach 240 cm.

Napisano
9 godzin temu, Kusy napisał:

U mnie podobnie :D z tym, że ja zacząłem od 5-25g wędziska. Poźniej doszedłem do wniosku, że chce łowić szczupaki trochę ciężej. Pojawiło się wędzisko pod szczupaki... po jakimś czasie z wizją że w moim okręgu od stycznia do maja można łowić przynętami do 5 cm pojawiła się myśl o czymś na lekko i tak zostałem posiadaczem zestawu ultralight

Czyli przeszedłeś drogę identyczną jaką ja zaliczyłem. Moim zdaniem jest to najlepsza droga jaką powinien podążać każdy nowicjusz w dziedzinie spinningu.

Napisano (edytowane)
W dniu 10.07.2023 o 06:24, Alexspin napisał:

Czyli przeszedłeś drogę identyczną jaką ja zaliczyłem. Moim zdaniem jest to najlepsza droga jaką powinien podążać każdy nowicjusz w dziedzinie spinningu.

Myślę, że nie Ty jeden pamiętasz jak się mocno upierałem nad jedną wędka bodajże 5-35g którą miałem traktować jaką tę jedyną do wszystkiego :D Teraz mając kijek 1-9g kupuję 0,8-5g co by jeszcze lepiej czuć micro przynęty :D
Jak to @Ubertroll często piszę "choroba postępuję" hehe - według mnie już lekarstwa na to nie ma :D 5 zestawów i planuje 6 :D

W dniu 9.07.2023 o 14:43, Igor Igor napisał:

Czy kijek mikado bixlite CW 5-25g i kołowrotek ryobi ecusima w rozmiarze 3000 byłby dobrym zestawem na początek?

Nie polecam tej serii Mikado... lepiej spróbuj nawet Okuma Wave Power 5-25g 244 cm. Ten kijek sporo wybacza. Ja od niego zaczynałem. Kołowrotek ok wybrałeś. Ja zaczynałem od Shimano Sienna 3000 - też mogę Ci polecić.

Edytowane przez Kusy
Napisano (edytowane)

To moje subiektywne odczucia - nie mam zaufania do wędzisk MIKADO, trzykrotnie skusiłem się na opisy parametrów i trzykrotnie się zawiodłem. Nikomu nie doradzę kupna kijka MIKADO, ale każdy ma wolny wybór. Mogę tylko wyrazić swój pogląd - poczytaj.

Edytowane przez Alexspin
Napisano
13 minut temu, Alexspin napisał:

Bardzo fajna recenzja! Ja miałem osobiście przygodę z dwoma kijkami Mikado. Jeden to wspomniany przez autora wątku Bixlite - bodajże była to wersja 3-15g z oznaczeniem FAST SPINN. Skuszony ceną (około 100 zł) i chęcią próby łowienia na light kupiłem wędzisko... pierwsze rozczarowanie miałem niespełna pół godziny po zakupie, uchwyt kołowrotka odchylony o jakieś 10-15 względem przelotek. Szok! Od razu powrót do sklepu na szczęście od ręki wymian na nowy. Niestety tak szybko jak go kupiłem tak szybko pożałowałem. Kijek dawał radę dopiero na główkach 5g. Poniżej nie czułem co się dzieje z przynętą w wodzie. Mimo zrażenia do kijów ze stajni Mikado kupiłem droższy model - Block Player 1-9g. Tutaj już mogę powiedzieć, że z kijka jestem zadowolony. Tanta 1,5" na główce 2,2g jest dobrze wyczuwalna. Niżej nie schodziłem więc nie wiem jak byłoby to przy główce 1g z przynętą. Mnie to już zadowala. Poza tym kijek naprawdę fajnie wykonany, nie robi na nim wrażenia przyłów sandacza pod 50 cm.