Alexspin Napisano 12 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 12 Lipca 2023 Nie wszystkie przynęty stosowane w tradycyjnym spinningu, zachowują się podobnie w castingu. Uważam, że najsłabiej nadają się wszelkiego rodzaju gumowe, gdyż stawiają dość duży opór w powietrzu, co dość skutecznie ogranicza zasięg rzutów. Stosuję je sporadycznie, gdy zasięg nie ma znaczenia. Podobnie rzecz przedstawia się z obrotówkami. Najchętniej stosuję wahadłówki, gdyż w obecnej dobie "przegumowania" łowisk, ryby mają dość silikonu i lepiej reagują na rzadziej używane przynęty. Na drugim miejscu stawiam woblery, ale tylko nieliczne ich odmiany, głównie firmy Salmo zaopatrzone w system SICS, który znacznie wydłuża zasięg rzutów nawet stosunkowo lekkich prznęt. Na "pudle" mieszczą się jeszcze woblery smukłe, wydłużone w stosunku do ich długości, lub bardzo szczupłe, niemal płaskie. Poniżej zestawienie moich ulubionych przynęt: Wahadłówki POLSPING: Alga, Gnom, Makrela, Mors. Woblery z systemem SICS: Bass Bug, Ratlin Hornet, Lil Bug, Sparky Shad. Woblery lotne: Fanatic, Thrill, Slider, Sweeper, Wave. Oczywiście wszystkie muszą być dostosowane swoimi rozmiarami i ciężarem do używanego aktualnie zestawu, łowiska i ryb na które się nastawiam. W żadnym przypadku nie należy tego zestawienia traktować jako reklamę, ani warunek sine qua non powodzenia w połowach, ale spróbować warto. 4
Gość Ubertroll Napisano 12 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 12 Lipca 2023 (edytowane) Dobór przynęt to bardzo ważny aspekt. Ale osobiście staram się budować takie zestawy, żeby jak najmniej ograniczać się wabikami pod kątem ich lotności, a ich użyteczności Edit. Zawsze fascynuje mnie słynne "od ilu gada". Kogut na 10cio g główce fruwa aż miło, ale wystarczy do 10cio g czeburaszki podpiąć mandulę i już nie jest tak fajnie. Edytowane 12 Lipca 2023 przez Ubertroll
Kusy Napisano 19 Lipca 2023 Zgłoszenie Napisano 19 Lipca 2023 (edytowane) Mimo iż temat castingowy to postanowiłem podzielić się także moimi "killerami", myślę że casting czy spinning pod względem przynęt jako takich nie odbiega od siebie diametralnie... ale będzie gumowo z mojej strony Na lekko: 1. Keitech 2" 2. Pijawka Perch Professor 5,5 i 7 cm 3. Tanta 1,5" 4. FishUp Wizzle 1,4" 5. Select Targeet 1,6" Na ciężej: 1. Abu Gracia McPrey 12 cm 2. SG Cannibal 12,5 cm 3. Westin Shad Teez 12 cm 4. Berkley Pulse Shad 14 cm 5. SG Herring 16 cm Edytowane 19 Lipca 2023 przez Kusy 2
Rekomendowane odpowiedzi