Skocz do zawartości

Odpowiednie przygotowanie zanęty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Wkręciłem się w wędkarstwo spławikowe, przez co używanie zanęty było konieczne. Przejdę do konkretów: przy namaczaniu, ciężko jest mi określić w jakim momencie zanęta jest "namoczona" a kiedy "przemoczona", jest to o tyle irytujące, że nawet w momencie jak daje jej 10/15 min aby sobie odpoczęła odnoszę wrażanie, że nadal potrzebuje wody. Dodatkowo najczęściej łączę ją z ziemią bełchatowską, po zmieszaniu ziemia + zanęta, otrzymuje mieszankę bardzo sypką, lekko klejącą. Nie chciałbym takiego efektu, przez co czuje, że muszę domoczyć mieszankę ale przez to tworzą się grudki, które ciężko rozbić oraz sama mieszanka zmienia się w lekkie "błoto", jest bardzo nawilżona. Dodatkowe pytanie, czy zamiast może ziemi, które odnoszę wrażanie strasznie smuży i sprawia, że mieszanka jest bardzo podatna na mniejsze ryby, używać gliny? Widziałem na wielu filmach na Youtube, głównie u pana Górka, który widać, że zna się na rzeczy, że używa gliny (mam wrażenie, że jest to wiążąca), czy jest to jakieś wyjście? Mam nadzieję, że przedstawiłem moją zagwostke w sposób zrozumiały.

Pozdrawiam

Napisano

Wszystko jest zrozumiałe. Problem Twój rozwiąże lektura artykułów na naszym portalu, mój bardzo ogólny oraz @jonasz7-a, bardziej szczegółowy i fachowy. zasadniczo jedyna niewiadoma to rodzaj łowiska, na którym łowisz. 

Co do samego przygotowania, to wstępnie nawilżać należy tak, aby zanęta była lekko związana, dać trochę zanęcie się napić, jak piszesz 10-15 min, i dowilżyć za pomocą spryskiwacza. 

Grudy zawsze się zrobią, problem rozwiązuje przetarcie przez sito. 

Ponownie odsyłam na portal, sporo wiedzy. dowiesz się między innymi kiedy używać ziemi a kiedy gliny.

'

Gość kat_636
Napisano

maxpom - kwestia chyba praktyki, jak z wyrabianiem ciasta na chleb , klei się do rąk za mocno to więcej mąki.

swoją drogą glina to dobry budulec bo skoro domy z tego robią to i ona zwiąże Ci zanętę w proporcjach wyczucia.