Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, pytanie raczej z kategorii tych oczywistych, ale wiadomo im więcej człowiek czyta tym mniej jest pewien :)

W skrócie mam klasyczny zestaw gruntowy - od góry: koszyczek + linka anty-splątaniowa, koralik, stoper, krętlik i problem :D Swój zestaw bazowałem na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=ps-UnC6AF6g&t=348s&ab_channel=WędkarskaWiedza

Tam autor piszę w komentarzach, że przypon powinien mieć długość ok. 50 cm, na forach widziałem opinie, że powinien mieć ok. 5 - 15 cm + ma być nie dłuższy od koszyczka. Ostatni połów na przyponie 10 cm 0,2 mm + haczyk 10 nie przyniósł żadnych efektów, czy rzeczywiście przypon powinien być dłuższy? 

Napisano

Z przyponem jest tak, że trzeba kombinować. Dlatego w portfelu warto mieć przypony od 10-15 cm do nawet metra. Do tego różne grubości przyponu, wielkości i kształty haków.

Napisano
5 hours ago, Asfalt said:

Ostatni połów na przyponie 10 cm 0,2 mm + haczyk 10 nie przyniósł żadnych efektów, czy rzeczywiście przypon powinien być dłuższy? 

Może dlatego, że przypon był za gruby a haczyk za duży? Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć dlaczego nie miałeś brań ale to jest najładniejsze do zmiany. Czasami lepiej biorą na pojedynczego robaka.