Docio Napisano 5 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 5 Września 2023 Rezygnacja czy nie to już bardzo indywidualny wybór. Osobiście bardzo krótko (kilka tygodni), używałem bezzadziorowych haków. Pyszczki dosłownie pochlastane a to już nie moja bajka. Dużo, dużo wcześniej (przełom lat 80-tych i 90-tych), miałem podobny wybór - rezygnacja z bardzo cienkich haków. One z kolei gilotynowały wargi ryb oddzielając je od pyszczka i to nawet u 15 cm okonków, że o większych leszczach nie wspomnę. Cienkie haki z długim lub krótkim trzonkiem wykonane z hartowanego, twardego drutu o średnicy 0,1 mm lub mniejszej. Świetnie zakładało się drobne białe lub nawet ochotkę ale dla ryb fatalne. Jednak najciekawsze jest to, że specjalne edycje i partie tych haków nie były dostępne na rynku a jedynie rozprowadzane wśród zawodników, wyższego szczebla i sędziów wędkarzy. 1
Gość Ubertroll Napisano 6 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 6 Września 2023 Haczyki z zadziorami vs bezzardziorowe - nie raz poruszana była ta kwestia. Na wielu wodach odgórnie wymagane są "bezzadziory", więc coś musi w tym być. Od siebie dodam, że znacznie łatwiej jest wypiąć rybę zapiętą takimi hakami. Ostatnio miałem dylemat, czy wypinać rybę z kotwiczki zapiętej w pysku, czy tej (wobler) oplątanej w podbieraku. Gdyby nie było zadziorów operacja byłaby bezproblemowa.
Rekomendowane odpowiedzi