luxxier Posted September 17, 2023 Report Share Posted September 17, 2023 Witam, Tak jak w temacie. Potrzebuje waszych opinii i polecenia nowego kołowrotka, ponieważ mój aktualny nie radzi sobie już z nawijaniem plecionki i często się plącze. A wiec oglądając wiele poradników czy przeglądając różne fora nie mogę wciąż znaleźć odpowiedniego przyjaciela dla mojego wędziska(Dragon Black Rock II). Potrzebuje kołowrotek z przeznaczeniem głównie szczupaki czasem okonie. Łowie przeważnie na płytkich porośniętych jeziorach, aczkolwiek zdarzają się wyjścia na głębsze. przynęty jakie stosuje to niewielkie gumy, wahadłówki czy żabki na zarośnięte wody(podaje ponieważ przeczytałem, że dobór kołowrotka jest ustosunkowany również przynetami na jakie łowimy ze względu na nawój szpuli) zakres cenowy jaki mnie interesuje to do 350( razem z plecionką). Przeglądałem kołowrotki firmy Savage gear z powodu przeceny tej serii w sklepie ale opinie są średnio zachęcające. Myślałem również nad Shimano ale tutaj nie moge za wiele znaleźć informacji dotyczących kołowrotków z przedziału cenowego który mnie interesuje. Dziękuje za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted September 18, 2023 Report Share Posted September 18, 2023 Trudno dobrać kołowrotek jeśli nie wiadomo przy jakim wędzisku ma służyć. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crowfish Posted September 18, 2023 Report Share Posted September 18, 2023 100 na plecionkę czyli zostaje 250 na kołowrotek. Z tej półki cenowej posiadam daiwa ninja, abu garcia carabus, spro spx. Co Ci mogę napisać? Chyba tyle że działają:) Nie są złe aczkolwiek w tym budżecie cudów nie ma co oczekiwać. Wybór na rynku ogromny. Ja podałem te które użytkuję. Pozdrawiam. PS. Shimano niezły pomysł 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
luxxier Posted September 18, 2023 Author Report Share Posted September 18, 2023 2 godziny temu, ryukon1975 napisał: Trudno dobrać kołowrotek jeśli nie wiadomo przy jakim wędzisku ma służyć. Dragon black rock II cw 5-25 g dlugosc 2.75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted September 18, 2023 Report Share Posted September 18, 2023 (edited) O bardzo podobnym kiju pisałem tutaj. Potrzebny jest Ci kołowrotek prosty i mocny. Wybrałbym coś z PENN. Kołowrotki mocne proste w budowie i przez to mało awaryjne. Przed zakupem musisz wziąć pod uwagę jego budowę. Kołowrotki te nie posiadają żadnych przełączników i innych dodatków. Im mniej rzeczy tym mniej może się popsuć. Posiadają stały anty-rewers bez możliwości wyłączenia. Edited September 18, 2023 by ryukon1975 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts