Piexa Napisano 9 Października 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Hej, mam pytanie techniczne do bardziej doświadczonych. Chodzi mi o dozrbojkę do gum (15-20 cm) - czy dozbrojka wkręcana w gumę jest bezpieczna? Chodzi mi o sytuację, gdy ryba złapie tylną część przynęty i podczas zacięcia rybie zostanie przynęta w gębie, a dozbrojka się odczepi siła zacięcia? Czy zdarzyło Wam sie kiedyś coś takiego? Jest jakieś bezpieczniejsze rozwiązanie na takie większe gumy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 9 Października 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Kiedyś, jak już posiadałem kilka gumek też kombinowałem z dozbrojką. Najprostrzym rozwiązaniem był zakup haka z oczkiem tej samej wielkości co w gumie, naciągnięcie kawałka wentyla rowerowego na oczko i przewleczenie haka z główką przez oczko dozbrojki. Trzymało porządnie, nawet bardzo. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 9 Października 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 8 godzin temu, Piexa napisał: Chodzi mi o sytuację, gdy ryba złapie tylną część przynęty i podczas zacięcia rybie zostanie przynęta w gębie, a dozbrojka się odczepi siła zacięcia? Czy zdarzyło Wam sie kiedyś coś takiego? Jak tak zbroję to nie ma szans żeby dozbrojka się odczepiła od zestawu, przynajmniej nie miałem takiego przypadku. Jeśli dobrze Cię zrozumiałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piexa Napisano 10 Października 2023 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 A propos gotowych dozbrojek to jakiej marki polecacie? Czy te najtańsze Vis Vangen sie nadają czy omijać szerokim łukiem? Mają niby wytrzymałość 20 KG, więc to i tak najmocniejszy element zestawu... Nie chodzi mi o dozbrojki które wytrzymają 5 lat extremalnego łowienia, ale coś co wytrzyma spokojnie kilka dni intensywnych łowów (jak na polskie warunki, raczej 120 cm szczupaków nie przewiduję...)? Sam bym nie chciał zaciskać bo bym temu nie ufał:) ewentualnie dozbrojka na bazie krętlików? Jaki będzie w miarę tani i dobry sposób na kupną dozbrojkę?? Dozbrojka ma byc z jedna kotwicą zapięta do brzucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szperaczz Napisano 10 Października 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Dozbrojkę robisz sam i nic się nie odczepi. Właśnie uzbroiłem sobie nowe gumy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi