filipek66 Napisano 4 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 (edytowane) Nigdy jeszcze nie łowiłem podlodowo i chciałbym zacząć w tą zimę. Moje pytanie dotyczy bezpieczeństwa. Wiem już że nie powinno się samemu łowić na lodzie. Od jakiej grubości lodu można na niego wchodzić i czy na grubość lodu ma wpływ wielkość łowiska. Edytowane 4 Grudnia 2023 przez filipek66 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Docio Napisano 4 Grudnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 Że nie sam to raczej przesada. Towarzystwo/asekurant przy wejściu na cienki lód i tak nie pomoże bo i pod nim się załamie. Grubość lodu głównie zależy nie tyle od wielkości łowiska co od typu wody. Jeziora szybciej zamarzają i mają grubszy lód podczas gdy płynąca obok rzeka może mieć tego lodu nawet połowę. Oczka leśne, wyrobiska potorfowe też wolniej zamarzają gdyż są osłonięte od wiatru i generalnie cieplejsze. Rozsądkowa grubość lodu to 10-15 cm. Wtedy jest pewnie i oparzeliska nie są straszne ale w tej kwestii spotkasz w sieci mnóstwo opinii wzajemnie wykluczających się opartych głównie na twierdzeniu "ja wchodzę na 3 cm i nic się jeszcze nie stało". No i jedna uwaga na koniec. Sama grubość lodu nie przesądza o bezpieczeństwie. Tam gdzie wejdzie wędkarz ważący 70 kg drugi ważący 130 kg może załamać lód. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 5 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 (edytowane) No i długo nie trzeba było czekać na przykład. Klik Współczuję rodzicom, cienki lód jest bezlitosny. Po analizie zdjęcia w 600% powiększeniu wydaje się, że lód nie miał więcej niż 2-3 cm grubości. Edytowane 5 Grudnia 2023 przez Docio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi