Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

jestem nowy na tym forum i zupełnie nowy w świecie spławika. Całe życie w spinningu i castingu także, wybaczcie za tendencyjne pytania i brak znajomości treści tego forum. Do rzeczy. 

Co istotne łowienie z gruntu i teraz batem (po namowie serdecznego kumpla) będę traktował jako swoistą przerwę w braku brań w spinie i cascie:) także nie chce inwestować niebagatelnych środków ale nie chce kupować bata za 200zl. Ustalmy budżet na powiedzmy 400-500zl. Długość myślę 6 lub 7m. Będę łowił tylko na wodach stojących. Zarówno jeziora jak i wszelakie komercje. Zależy mi na najniższej wadze w tym budżecie. 

Aha nie przepadam za markami typu: York, Jaxon czy Mikado. 

Druga sprawa co muszę kupić poza kijem? Oczywiście żyłka i trochę akcesoriów. I tutaj prośba serdeczna o wskazanie co będę potrzebował do zbudowania zestawu. Proszę o wymienienie wszystkiego. 

Ps. Warto kupić podpórkę? Jakaś podpowiedź? 

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i raz jeszcze zdrowych i spokojnych ŚBN. 

Pozdrawiam. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Lepiej późno niż wcale ;)

Ludzie sobie chwalą baty Robinsona ale weź pod uwagę, że 6-7m to kawał kija i wyważenie będzie istotne. 

Czytałem dobre opinie o batach Jaxona, tych droższych oczywiście. Nie sugeruj sie marką bo mają bardzo dobre serie i kompletnie do niczego. 

W lecie zakupiłem Drennan Acolyte 5m, który zmieści się mniej więcej w budżecie. Lekki, dobrze wyważony i bardzo dobrze wykonany. 

Dłuższego nie potrzebuję ale kupiłbym kolejny bez wahania. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam

Ja od pewnego czasu używam bata Robinson SX2 - 7m a od roku TX3 - 8m.

Mam też kilka batów Jaxona 3,4, 5 i  8m oraz 5m Mistrala

Z czystym sumieniem mogę polecić Ci bata SX2 na początek, lekki fajnie wyważony i nie za drogi - co do długości to zależy od łowiska, na którym będziesz łowił (pewnie coś z przedziału 5-7m na początek).

Z tego co najlepsze na początek przygody z batem to proponuję zaopatrzyć się w gotowe zestawy spławikowe (drabinka z żyłą ,spławikiem i haczykiem).

Jest ich bardzo dużo na allegro. Od tanich kongera, jaxona, mistrala itp. po wyczynowe wykonywane przez takie sklepy jak Leszcz, Górek, AMDfishing itp.

Chyba że od razu chcesz sam je robić to u w/w kupisz odpowiednie komponenty (spławiki, żyłki, haczyki, śruciny, drabinki do zestawów i co tam sobie umyślisz ;-) ).

Polecam stronę Leszcz.eu - tam znajdziesz dużo rysunków z równymi zestawami na różne wody.

Co do podpórki to się przydaje, sam używam szczególnie przy 8m - to kwestia indywidualna. Jeśli łowisz z kosza to raczej się nie przyda.