Jump to content

Echosonda raymarine

Gubbe25
 Share

Recommended Posts

Zobacz sobie na YouTube filmiki, i sam zdecyduj , czy ci będzie odpowiadać. Ja kiedyś posłuchałem i kupiłem Garmina i nie kupiłbym już nawet nowszego modelu. Musisz sam zdecydować która pod względem funkcjonalności ci odpowiada. 

Tak oglądałem na YouTube kilka filmików, ale większość tych filmów jest sponsorowanych więc będą chwalić.

A dlaczego ci Garmin nie odpowiada, też myślę nad Garmin echomap ultra 122sv. 

Nie ma typowego forum o echosondach, spróbuj poszukać na https://jerkbait.pl/ . Może złapiesz jakiś bezpośredni kontakt z użytkownikami tych lub innych echosond.

Co mnie wkurza w mojej echosondzie to po ponownym włączeniu echosondy , ustawienie czułości sonaru. Za każdym razem po wyłączeniu i włączeniu wraca do ustawień fabrycznych. Można ustawić na tryb automatyczny ale nie jest to samo. Wkurza mnie będąc na łowisku i ponownie wypływając w inne miejsce  bawić się w ustawienia , choć trwa to dość szybko. Zaraz po zakupie "echa" pojechałem nad jezioro i myślałem , że trochę się pobawię z ustawieniami i zobaczę jak działa. Wyszła z tego totalna porażka. Myślałem, że uszkodzony jest przetwornik. Próbowałem połączyć się z echosondą przez telefon komórkowy to też spełzło na niczym. Zabrałem ponownie echosondę do domu , tam dopiero po wielu próbach połączyłem się przez sieć Wi-Fi z "echem" , pobrałem dane i echosonda zadziałała. Nie wiem czy miałem takiego pecha , że to wszystko trwało tak długo i taki miałem egzemplarz echosondy. Teraz działa po każdym odpaleniu bez zakłóceń. Czym się kierowałem wybierając Garmina. Wyrazisty i bardziej szczegółowy obraz . 

Trudno coś doradzić , każdy będzie chwalił to co ma. Ja też szukałem w intrenecie przez zakupem jakiś informacji. Nawet nad wodą ale mało kto pływa z echem nad moim jeziorem. 

Witam

Użytkuje sondę Raymarine Element od dwóch lat. Filmiki na YouTube to może i reklama ale dobrze oddają jej możliwości. Dla mnie sprawdza się, ma duże możliwości zobrazowania odczytu, tworzy dokładne mapy dna. Przetwornik jest bardzo czuły i sprawdza się zwłaszcza na dużych głębokościach, łowie na morzu na w granicach 30 - 100 m. Na płytkich wodach świetny jest skaner boczny. Ekran jest dobrze widoczny w słońcu. Po zakupie trzeba ją koniecznie zaktualizować, aktualizacje są na stronie.

Mam na łodzi też drugie echo Lowrance Elit 7 HDI ale w porównaniu do Raymarine to jej dużo brakuje, nie jest tak dokładna i używam ją jako plotera.

Raymarine axiom jest bardziej rozbudowana i ma więcej bajerów. Miałem okazję na niej popracować. Ma więcej funkcji ekranowych i lepsze ustawienia, więcej bajerów i jest warta swojej ceny.

Kup Element a nie pożałujesz.

Pozdrawiam

Jan

Edited by okno

Hej

Dzięki za odpowiedź, właśnie kupiłem już element i testuje, jak na razie pozytywnie, zobaczymy dalej. 

Możesz mi mniej więcej nakreślić na jakich ustawieniach pływasz w morzu? Ja też dużo na morzu pływam (trollinguję). 

Pozdrawiam Wojtek