Jump to content

Zmiana koła

Recommended Posts

Mimo opłacenia składek (wszystkie) postanowiłem wyprowadzić się z koła, pobrałem kartę ewidencyjną i kopię mojego oświadczenia.
Złożyłem prośbę o przyjęcie mnie w innym kole, przyjęto dokumenty, ale poinformowano mnie, że nie mogę być członkiem koła, bo już opłaciłem składki w innym. Będę w nim w przyszłym roku po opłaceniu składek. Co jest grane?
Nie rozumiem.

Statut PZW w § 13 pisze, że każdy Członek Związku ma prawo przenieść się do innego koła wraz z kartą ewidencyjną i zachowaniem nabytych praw członkowskich.
Nie ma opisu takich "powikłań" członkowskich, są jakieś regulaminy? Bo nie mogę uczestniczyć w zawodach, być aktywistą koła itd., itp..

Statut pisze poprawnie. Problem leży nie w zapisie statutowym lecz w rozliczaniu składki członkowskiej. Część tej składki pozostaje w Kole na bieżącą działalność. Gdy się przenosisz to nikt Ci nie odbiera praw ale sam rezygnujesz z przywilejów w Kole, do którego należałeś.

Rozwiązania są dwa, albo nie dopytałeś o konsekwencjach przejścia do innego Koła, albo ktoś Cię nie doinformował.

Jest też trzecie. Opłać składkę członkowską w nowym Kole i po bólach.

Edited by Docio

"Rozwiązania są dwa, albo nie dopytałeś o konsekwencjach przejścia do innego Koła, albo ktoś Cię nie doinformował."
Prezes powiedział "wypierdalaj z koła" więc nie miałem czasu i wyprowadziłem się.

"Jest też trzecie. Opłać składkę członkowską w nowym Kole i po bólach."
Dwa razy w jednym roku?
Wg mojej opinii, to wyrywanie kasy od członków w takim przypadku to czynność PZW = biznes, a nie stowarzyszenie. Do nowego koła mogę dać darowiznę np. w formie opłaty na Rzecz Koła, ale tylko przelewem, bo gotówka pójdzie do portfela skarbnika.

Rozumiem dylemat i Twoją sytuację ale szkoda nerwów. Co można zrobić? Możesz walczyć i napisać do Okręgu o zaistniałej sytuacji i poczekać na odpowiedź a następnie się do niej dostosować. Możesz też spokojnie poczekać ze swoją ambicją działania, spędzić resztę sezonu na relaksującym połowie a zacząć działać od przyszłego. To już niemal połowa roku i tylko od Ciebie zależy czy spędzisz kolejną spokojnie, czy w nerwach. Podsumuj sobie wszystkie za i przeciw, i zdecyduj.