NoKill Posted May 10 Report Share Posted May 10 Mimo opłacenia składek (wszystkie) postanowiłem wyprowadzić się z koła, pobrałem kartę ewidencyjną i kopię mojego oświadczenia. Złożyłem prośbę o przyjęcie mnie w innym kole, przyjęto dokumenty, ale poinformowano mnie, że nie mogę być członkiem koła, bo już opłaciłem składki w innym. Będę w nim w przyszłym roku po opłaceniu składek. Co jest grane? Nie rozumiem. Statut PZW w § 13 pisze, że każdy Członek Związku ma prawo przenieść się do innego koła wraz z kartą ewidencyjną i zachowaniem nabytych praw członkowskich. Nie ma opisu takich "powikłań" członkowskich, są jakieś regulaminy? Bo nie mogę uczestniczyć w zawodach, być aktywistą koła itd., itp.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 10 Report Share Posted May 10 (edited) Statut pisze poprawnie. Problem leży nie w zapisie statutowym lecz w rozliczaniu składki członkowskiej. Część tej składki pozostaje w Kole na bieżącą działalność. Gdy się przenosisz to nikt Ci nie odbiera praw ale sam rezygnujesz z przywilejów w Kole, do którego należałeś. Rozwiązania są dwa, albo nie dopytałeś o konsekwencjach przejścia do innego Koła, albo ktoś Cię nie doinformował. Jest też trzecie. Opłać składkę członkowską w nowym Kole i po bólach. Edited May 10 by Docio Link to comment Share on other sites More sharing options...
NoKill Posted May 11 Author Report Share Posted May 11 "Rozwiązania są dwa, albo nie dopytałeś o konsekwencjach przejścia do innego Koła, albo ktoś Cię nie doinformował." Prezes powiedział "wypierdalaj z koła" więc nie miałem czasu i wyprowadziłem się. "Jest też trzecie. Opłać składkę członkowską w nowym Kole i po bólach." Dwa razy w jednym roku? Wg mojej opinii, to wyrywanie kasy od członków w takim przypadku to czynność PZW = biznes, a nie stowarzyszenie. Do nowego koła mogę dać darowiznę np. w formie opłaty na Rzecz Koła, ale tylko przelewem, bo gotówka pójdzie do portfela skarbnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 12 Report Share Posted May 12 Rozumiem dylemat i Twoją sytuację ale szkoda nerwów. Co można zrobić? Możesz walczyć i napisać do Okręgu o zaistniałej sytuacji i poczekać na odpowiedź a następnie się do niej dostosować. Możesz też spokojnie poczekać ze swoją ambicją działania, spędzić resztę sezonu na relaksującym połowie a zacząć działać od przyszłego. To już niemal połowa roku i tylko od Ciebie zależy czy spędzisz kolejną spokojnie, czy w nerwach. Podsumuj sobie wszystkie za i przeciw, i zdecyduj. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts