Skocz do zawartości

Potrzebuje pomocy w doprowadzeniu stawiku do przadku

Dziadu203
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam gruppwiczy, potrzebuje pomocy w doprowadzeniu stawu do porzadku. Stawik jest rozmiarow 15mx12m i glebokosci ok.1,5m, zostal troche zaniedbany. Woda uzupelniajniana jest poprzez doprowadzenie  opadow z rynien. Potrzebuje pomocy:

1) jak go oczyscic?

2) jakimi rybami zarybic i w jakiej ilosci? 

3) czym i jak czesto dokarmiac rybki?

Jeśli chcesz doprowadzić staw do porządku to najlepiej:  spuścić wodę, wyłapać ryby, koparką zebrać cały muł - wyrównać dno, napuścić wody (można posadzić roślinność wodną) i dopiero po jakimś czasie wpuścić ryby.

Ostatnio na YT oglądałem kilka filmików z czyszczenia stawów. Możesz tam poszukać inspiracji. 

Co do karmienia to jest mnóstwo karm specjalistycznych - pellety, gotowane ziarno itp. Ilość karmy należy dostosować do ilości ryb w zbiorniku. Ja zawsze przy karmieniu ryb  wyznaję zasadę lepiej mniej niż za dużo.

14 hours ago, Ubertroll said:

Proponuję nie karpia i nie amura.

Wyczuwam nastroje przeciw emigrantom ;) Gdybym miał taki staw to wybrałbym przedewszystkim lina, a później jeszcze raz lina i karasie złociste. Do tego szczupaki dla równowagi. 

Gość Ubertroll

I tej wersji bym się trzymał. Mam okazję podglądać jaki b****l potrafią robić mulaki w wodzie. Niestety miałem również okazję doświadczyć  jak amury zabiły świetne łowisko.

Dlatego jestem fanem 1000000 sztucznych łowisk z tymi rybami. Niech naturalne wody będą od nich wolne.

Edytowane przez Ubertroll