Dziadu203 Napisano 12 Maja 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2024 Witam gruppwiczy, potrzebuje pomocy w doprowadzeniu stawu do porzadku. Stawik jest rozmiarow 15mx12m i glebokosci ok.1,5m, zostal troche zaniedbany. Woda uzupelniajniana jest poprzez doprowadzenie opadow z rynien. Potrzebuje pomocy: 1) jak go oczyscic? 2) jakimi rybami zarybic i w jakiej ilosci? 3) czym i jak czesto dokarmiac rybki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haczykowaty Napisano 14 Maja 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2024 Gatunki ryb to bardzo obszerna sprawa proponuję płoć, karasia oczywiście pospolitego a nie srebrzystego, okonia, karpia oraz lina Pozdrawiam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 14 Maja 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2024 Proponuję nie karpia i nie amura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebel Napisano 15 Maja 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2024 Jeśli chcesz doprowadzić staw do porządku to najlepiej: spuścić wodę, wyłapać ryby, koparką zebrać cały muł - wyrównać dno, napuścić wody (można posadzić roślinność wodną) i dopiero po jakimś czasie wpuścić ryby. Ostatnio na YT oglądałem kilka filmików z czyszczenia stawów. Możesz tam poszukać inspiracji. Co do karmienia to jest mnóstwo karm specjalistycznych - pellety, gotowane ziarno itp. Ilość karmy należy dostosować do ilości ryb w zbiorniku. Ja zawsze przy karmieniu ryb wyznaję zasadę lepiej mniej niż za dużo. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 15 Maja 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2024 14 hours ago, Ubertroll said: Proponuję nie karpia i nie amura. Wyczuwam nastroje przeciw emigrantom Gdybym miał taki staw to wybrałbym przedewszystkim lina, a później jeszcze raz lina i karasie złociste. Do tego szczupaki dla równowagi. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 15 Maja 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2024 (edytowane) I tej wersji bym się trzymał. Mam okazję podglądać jaki b****l potrafią robić mulaki w wodzie. Niestety miałem również okazję doświadczyć jak amury zabiły świetne łowisko. Dlatego jestem fanem 1000000 sztucznych łowisk z tymi rybami. Niech naturalne wody będą od nich wolne. Edytowane 15 Maja 2024 przez Ubertroll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi