Pietia Posted August 24 Report Share Posted August 24 Cześć Wszystkim! Otóz jestem początkującym jeśli chodzi o wędkarstwo, za pomocą internetu złożyłem sobie zestaw spławikowy na płoć. Zamierzam łowić batem 5m na wodach stojących, głównie jeziora i stawy. Zaopatrzyłem się w niedrogi bat 5 metrowy teleskopowy z włókna szklanego, do tego śruciny, stoper, żyłkę nylonową 0.16mm, 3 róznej wielkości spławiki (niestety wagi nie znam ale na moje oko są to 1g, 2g i 3g. Przypone wędkarską 15cm (producent nie podał grubości) wraz z małym krętlikiem, klasyczny haczyk pojedynczy nr 14 z zadziorem. Z tego zo wyczytałem to na 5 metrowy bat wystarczy żyłka o długości 4.7 metra, no dobrze ale od ilu centymetrów zacząć składać zestaw? Czy długość przypony się ignoruje? Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 24 Report Share Posted August 24 1 hour ago, Pietia said: Czy długość przypony się ignoruje? Nie. Zestaw to żyłka główna z przyponem i obciążeniem więc bierzesz pod uwagę całość. Łowienie na bat z założenia powinno umożliwić chwytanie mniejszych ryb w rękę po podniesieniu wędziska do góry. Możliwe, że 4.7m będzie za krótki ale sam wypróbuj jak Ci wygodniej. 1 hour ago, Pietia said: Zaopatrzyłem się w niedrogi bat 5 metrowy teleskopowy z włókna szklanego, do tego śruciny, stoper, żyłkę nylonową 0.16mm, 3 róznej wielkości spławiki (niestety wagi nie znam ale na moje oko są to 1g, 2g i 3g. Przypone wędkarską 15cm (producent nie podał grubości) wraz z małym krętlikiem, klasyczny haczyk pojedynczy nr 14 z zadziorem. Przypony tej długości służą do metody a nie bata. Nie znaczy to, że nie da się nimi łowić ale mogą być za krótkie i haczyki feederowe nie gwarantują skutecznego zacięcia. Rozmiar dobiera się do przynęty i osobiście używam 18 (uwiązanego do przyponu około 40-45cm) do pojedynczego białego. Sporo "batuje" przez ostatnie dwa sezony i takie zestawienie jest najbardziej skuteczne. Kształt haczyka to podstawa skutecznego łowienia. Źle dobrany model to tylko nerwy bo ryby słabo biorą i nie można zaciąć. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietia Posted August 24 Author Report Share Posted August 24 Dziękuję za odpowiedź, zobaczę jak pójdzie na tym zestawie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts