Jump to content

Montaż zestawu spławikowego pytanie

Recommended Posts

Cześć Wszystkim!

Otóz jestem początkującym jeśli chodzi o wędkarstwo, za pomocą internetu złożyłem sobie zestaw spławikowy na płoć. Zamierzam łowić batem 5m na wodach stojących, głównie jeziora i stawy. Zaopatrzyłem się w niedrogi bat 5 metrowy teleskopowy z włókna szklanego, do tego śruciny, stoper, żyłkę nylonową 0.16mm, 3 róznej wielkości spławiki (niestety wagi nie znam ale na moje oko są to 1g, 2g i 3g. Przypone wędkarską 15cm (producent nie podał grubości) wraz z małym krętlikiem, klasyczny haczyk pojedynczy nr 14 z zadziorem. Z tego zo wyczytałem to na 5 metrowy bat wystarczy żyłka o długości 4.7 metra, no dobrze ale od ilu centymetrów zacząć składać zestaw? Czy długość przypony się ignoruje?

Pozdrawiam!

1 hour ago, Pietia said:

Czy długość przypony się ignoruje?

Nie. Zestaw to żyłka główna z przyponem i obciążeniem więc bierzesz pod uwagę całość. Łowienie na bat z założenia powinno umożliwić chwytanie mniejszych ryb w rękę po podniesieniu wędziska do góry. Możliwe, że 4.7m będzie za krótki ale sam wypróbuj jak Ci wygodniej.

1 hour ago, Pietia said:

Zaopatrzyłem się w niedrogi bat 5 metrowy teleskopowy z włókna szklanego, do tego śruciny, stoper, żyłkę nylonową 0.16mm, 3 róznej wielkości spławiki (niestety wagi nie znam ale na moje oko są to 1g, 2g i 3g. Przypone wędkarską 15cm (producent nie podał grubości) wraz z małym krętlikiem, klasyczny haczyk pojedynczy nr 14 z zadziorem.

Przypony tej długości służą do metody a nie bata. Nie znaczy to, że nie da się nimi łowić ale mogą być za krótkie i haczyki feederowe nie gwarantują skutecznego zacięcia. Rozmiar dobiera się do przynęty i osobiście używam 18 (uwiązanego do przyponu około 40-45cm) do pojedynczego białego. Sporo "batuje" przez ostatnie dwa sezony i takie zestawienie jest najbardziej skuteczne.

Kształt haczyka to podstawa skutecznego łowienia. Źle dobrany model to tylko nerwy bo ryby słabo biorą i nie można zaciąć.