Jump to content

Multiplikator

dobek
 Share

Recommended Posts

Witam. Jaki multiplikator polecacie mam 3 do wyboru 
Multiplikator Lucky John Multiplier Reel Vanrex CAST  6,3:1 z 6 łożyskami I hamulcem do 4kg 
Czy
 Cast Kastking Brutus - 7,2:1 z 6 łożyskami I hamulcem do 8kg 
Czy
MULTIPLIKATOR ABU GARCIA MAX 6,4:1 z 5 łożyskami i hamulcem do 6,8kg.

W tym zakresie wagowym raczej żaden z wymienionych. Za niewiele więcej (korzystając np. z promocji w Miętus.pl), kupisz Abu Revo X w zależności od wersji za 360  (na prawą rękę) lub 375zł (kręci lewa ręka), lub okrągły, ale bardzo mały i nisko osadzony Shimano Cardiff 201A za 351 zł (kręci lewa ręka). Podane wyżej multiplikatory będą zdecydowanie lepsze za niewiele większą cenę.
Nie wiem do kiedy jest promocja i nie mam powiązań ze sklepem!
Gdybyś nie przekraczał zbyt często 60 g w wadze przynęt to wart rozpatrzenia byłby jeszcze Shimano SLX 150/151 A. Występuje w trzech wersjach przełożenia (prędkości zwijania).

Mam, używam, nic nie "wysiada". Mam też wiele innych i od kilkudziesięciu lat nie pamiętam, żeby padło jakiekolwiek łożysko (nie łowię w solance). Kilka się wypracowało (po kilkunastu latach pracy) i zaczęło lekko szumieć, ale nigdy nie było nagłej awarii. Były to wyłącznie łożyska lekkie 5x9x3 stosowane przed laty do łożyskowania szpuli.
Nie namawiam, ale jeśli sądzisz że w tych najtańszych multikach będą lepsze, to muszę Cię rozczarować. Bedą takie same, lub gorsze.
PS Revo X gen 4 ma aluminiową ramę i łożyska szpuli firmy NBR. Revo 5 za cenę wyższą to już niestety plastik.