Skocz do zawartości

Pierwszy raz z gruntem na Odrze.

hubek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,
Wybieram się w nastepny weekend na Odrę i liczę na wasze porady. Do tej pory łowiłem tylko na spinning i za dzieciaka miałem krótką przygode z karpiarstwem, ale w tym roku postanowiłem spróbować czegoś nowego i zabieram ze sobą również nowo zakupiony feeder. Nigdy wcześniej nie łowiłem tą metodą, więc jestem totalnie zielony w temacie.

Chciałbym zapytać was o kilka rzeczy:

• Jaki zestaw polecacie na Odrę bo moja wiedza stoi w tym momencie na rurce antysplątaniowej z agrafką i gotowym przyponem na szybkozłączce? Głównie chodzi mi o ryby spokojnego żeru, ale jesli macie inne propozycje też chętnie posłucham. (CW 110g)

• Czy przypon powinien być krótki, czy raczej dłuższy? Jakie długości u was się sprawdzają bo rozstrzał w tych informacjach jest duży?

• Mam w posiadaniu elektryczne sygnalizatory brań i ciekawi mnie czy mają sens na Odrze, czy raczej iść w klasyczną podpórkę i dzwonek?

• Jakie ogólne porady macie dla kogoś, kto pierwszy raz będzie próbował gruntu w dodatku nad rzeką?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, każda rada będzie dla mnie cenna!
Pozdrawiam i połamania!

Moim skromnym zdaniem.Sągatunki ryb które wolą dłuższy przypon np płocie,jazie i takie które wolą krótszy np leszcze.Ja bym zaczął od powiedzmy 60 cm i jeśli byłby brak całkowity brań wydłużył bym go a jeśli brania by były a byłby problem z zacięciem skrócił bym. Czasami sprawdza się umocowanie przyponu nad koszykiem bo wtedy nurt podmywa haczyk i przynęta faluje w nurcie i jest bardziej atrakcyjna dla ryb.Myślę że elektryczny sygnalizator na rzekę się nie sprawdzi,co do dzwonków to ja ich nie cierpię u siebie i jeszcze bardziej u innych.Szczególnie u tych którzy nie odpinają ich do zwijania koszyka i do rzutów.Kilku takich dzwonników w pobliżu i szlag mnie trafia.Czy nie wystarczy Ci obserwowanie szczytówki? Dołóż do zanęty robaków,rzuć kilka razy bez większego ugniatania zanęty i potem staraj się coś złowić.Powodzenia.

Szukasz własnej drogi a to "temat rzeka" jeden woli aby coś sie działo inny preferuje mocno selektywne przynęty, gdzie sie w tym finalnie odnajdziesz pozostaje kwestią otwartą. Masz poza gruntem cieżkim czy lżelszym federem  jeszcze przystawke ze spławikiem.... z metod rzecznych.