Skocz do zawartości

Kołowrotek na spławik

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, piszę z pytaniem. Złożyłem na stronie internetowej zestaw spławikowy. Do zestawu wybrałem kołowrotek Dragon Finesse 2500. Przeczytałem jednak, że jest to kołowrotek spinningowy. Jako że jestem zielony w wędkarstwie, chciałbym zapytać, czy kołowrotek ten nada się do spławika, jakie mogą być jego minusy oraz czy powinienem rozważyć inny kołowrotek.

11 godzin temu, kapleusz napisał:

Złożyłem na stronie internetowej zestaw spławikowy

Jak złożyłeś to chyba już "po ptokach".

Nazwą się nie sugeruj tylko techniką., Nie wiemy czy ma to być match, bolonka, odległościówka czy najzwyczajniej asekuracyjny.

9 minut temu, Docio napisał:

Jak złożyłeś to chyba już "po ptokach".

Nazwą się nie sugeruj tylko techniką., Nie wiemy czy ma to być match, bolonka, odległościówka czy najzwyczajniej asekuracyjny.

Zestaw składałem asekuracyjnie, jako że jestem początkujący, nie myślałem o konkretnej technice. 

On 8/7/2025 at 9:32 AM, kapleusz said:

Dzień dobry, piszę z pytaniem. Złożyłem na stronie internetowej zestaw spławikowy. Do zestawu wybrałem kołowrotek Dragon Finesse 2500. Przeczytałem jednak, że jest to kołowrotek spinningowy. Jako że jestem zielony w wędkarstwie, chciałbym zapytać, czy kołowrotek ten nada się do spławika, jakie mogą być jego minusy oraz czy powinienem rozważyć inny kołowrotek.

Łowienie na spławik jest na tyle różnorodne, że bez problemu będzie pasował. Pojemność szpuli jest dość uniwersalna, tak samo przełożenie.