Skocz do zawartości

Łowienie karpi na klasyka

_świeżak_
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chcę wybrać się na łowisko komercyjne z jednym kolegą, ale nie zamierzam łowić na metodę ani zestawy karpiowe – interesuje mnie zwykły klasyk (chyba że zestaw bez rurki będzie lepszy, to możecie doradzić).

Czy na takim klasycznym zestawie będę miał mniej brań niż osoby łowiące na metodę lub karpiówki?

Wędkę mam – Miracle Fish Big Bull Feeder, kołowrotek dopiero muszę kupić.

Łowisko to "Łowisko Specjalne u Roberta" (woj. wielkopolskie), ten mniejszy staw.

Drugie pytanie:

Czy mogę łowić na klasyka, używając sygnalizatora i wolnego biegu?

Z góry dziękuje za odp 

Godzinę temu, _świeżak_ napisał:

chcę wybrać się na łowisko komercyjne z jednym kolegą, ale nie zamierzam łowić na metodę ani zestawy karpiowe – interesuje mnie zwykły klasyk (chyba że zestaw bez rurki będzie lepszy, to możecie doradzić).

Możesz ale po co ? 

Z mojego doświadczenia metoda albo sprężyna na takiej wodzie sprawdzi się najlepiej. 

Czy na takim klasycznym zestawie będę miał mniej brań niż osoby łowiące na metodę lub karpiówki?

A nie mamy szklanej kuli to nie powiemy. 

Czy mogę łowić na klasyka, używając sygnalizatora i wolnego biegu?

Możesz nikt ci nie zabroni. 

W dniu 8.08.2025 o 20:53, _świeżak_ napisał:

Halo ?

Nie śpieszyłbym się. Rady muszą wyjść z głębi trzewi przegryźć się jak leczo. 

W dniu 8.08.2025 o 00:19, _świeżak_ napisał:

Dobrze to może pomyślę nad zestawem sprężynowym a w 3 cytacie chodziło o to czy ma to jakiś sens czy bedzie widać branie i czy wolny bieg nie będzie bardziej przeszkadzał niż pomagał 

Jeżeli chcesz łowić często przerzucając to nie jest potrzebny. A jak chcesz łowić mniej aktywnie to wolny bieg jest przydatny. 

On 8/7/2025 at 7:33 PM, _świeżak_ said:

Nikt nie odpowie na takie pytanie bo nie ma dobrej odpowiedzi. Teoretycznie kulki i pellety są zrobione pod potrzeby ryb tzn zawartość białka, cukrów i aromatu jest dokładnie dobrana. Ale kulka kulce nierówna. 

Gotowa zanęta może być zmodyfikowana dodatkami i przebić skutecznością pellet i kulki.

Z pewnością wielu wędkarzy łowi tam na kukurydzę. Kupiłbym zanętę do feedera i dodał zaparzonej kaszy kukurydzianej, z 15-20% objętości. Nie używałbym aromatu i na haczyk zakładał kukurydzę.

Gdyby mi bardzo zależało na aromacie to kupiłbym wanilinę na allegro :) Dodałbym szczyptę do kaszki, dobrze wymieszał i wtedy zaparzył. 

Gdybym chciał zrobić dip do moczenia przynęty na haczyku to kupiłbym jeszcze gliceryne w aptece i dodał waniliny. 

Edytowane przez zwykły michał
Literowka