bartek90 Napisano Poniedziałek o 09:49 Zgłoszenie Napisano Poniedziałek o 09:49 Teraz często wypuszcza się złowione ryby, co kiedyś było raczej nie do pomyślenia. Ciekawi mnie czy jest związek z tym,że teraz wielu wędkarzy kręci sobie filmy i robi zdjęcia ze złowionymi rybami i je potem wypuszcza. Czy jak by nie mieli tej możliwości to też by postępowali podobnie?
JKarp Napisano Wtorek o 10:33 Zgłoszenie Napisano Wtorek o 10:33 Tak na poważnie karpie łowię od 1996 roku i wypuszczam. Nie pamiętam kiedy pojawiły się telefony z aparatami które robiły zdjęcia o jakości kalkulatora. Ostatnie zdjęcia z karpiem robiłem sobie jakieś dziesięć lat temu . Teraz zrobię zdjęcie gdy złowię karpia +20 kg z PZW. JKarp 2
Docio Napisano Wtorek o 14:39 Zgłoszenie Napisano Wtorek o 14:39 W 1996 aparaty przenośne trudno było nazwać telefonami, rozmiarami przypominały radiostacje. Pierwsze miniaturowe telefony pojawiły się u nas siecią Plus i Idea. W Plusie był Alcatel a w Idei Motorola. żaden nich nie miał aparatu. Pierwszy, jaki kojarzę, telefon z dołączanym aparatem to był Sony-Ericsson a sam aparat miał 1,2 megapiksela. Pojawił się coś na początku wieku. Rozmiarówki zdjęć w pikselach niestety nie pamiętam. Pamiętam jednak, ze technologia szybko się rozwijała i już chyba w 2005 osiągnąła w zwykłych aparatach osiem megapikseli i stanęła. W telefonach stanęło na 3,1 Mpiks jak i w tańszych aparatach. Zdjęcia z takich matryc miały wiele do życzenia. Po przełamaniu technologii matryc TTL technologia znów wystrzeliła i choć nieco zwolniła to nadal prze naprzód. Mój obecny Oukitel ma matrycę aparatu głównego 50 Mpiks i kosztował tyle samo co mój pierwszy aparat cyfrowy z matrycą 3,1 Mpiks kupiony bodaj w 2005 roku.
bartek90 Napisano Środa o 13:48 Autor Zgłoszenie Napisano Środa o 13:48 Wypuszczanie ryb wydaje się ekologiczne ,szczegolnie tych dużych. Nie wiem ,czy ta zasada przyświeca wszystkim wętkarzom? Ale jeżeli trzymają się ekologii, to wrzucanie ton zanęt żeby tą ryę złowić i potem wypuścić trochę się z tym kłóci.
Wartburg Napisano Środa o 15:00 Zgłoszenie Napisano Środa o 15:00 Sięgnę do historii, wypuszczanie było całkiem popularne nad Wisła poniżej Warszawy w latach 80 i na początku 90. Aparat fotograficzny /analogowy/ zabierało sie niezbyt często. 1
Docio Napisano Środa o 19:51 Zgłoszenie Napisano Środa o 19:51 W latach 90-tych powstało catch & release a chwilę po nim no kill. Co do analogów to brałem, i owszem. Choć nie dla zdjęć ryb a wody.
JKarp Napisano wczoraj o 10:41 Zgłoszenie Napisano wczoraj o 10:41 W dniu 2.09.2026 o 15:48, bartek90 napisał: Wypuszczanie ryb wydaje się ekologiczne ,szczegolnie tych dużych. Nie wiem ,czy ta zasada przyświeca wszystkim wętkarzom? Ale jeżeli trzymają się ekologii, to wrzucanie ton zanęt żeby tą ryę złowić i potem wypuścić trochę się z tym kłóci. Nikt normalny nie wrzuca zanęty bez sprawdzenia czy poprzednia porcja znikła lub bez sprawdzania bo ryby żerują i są brania. A już z toną to taka stara śpiewka jak świat. JKarp
Rekomendowane odpowiedzi