bart Posted February 24, 2013 Report Share Posted February 24, 2013 Rybomania 2013 wielkie wędkarskie święto – jak krzycząorganizatorzy – „Sezon wędkarski zaczyna się w Poznaniu !!!” Czy faktycznie ? Czy targi to początek Naszego sezonu ? Posłuchajcie…… Poznań 23.02.2013… Trochę komplikacji przy wjeździe i wkraczam do hali nr. 4. Przy wejściu witam mnie „spławikowa” Pani Sympatyczna, ale tak czułem, że w nie jest sama i kilka stoisk dalej uświadczam się tylko w moim przeczuciu…. Kolejne kroki i mnogość stoisk, kolorów i nowości przyprawia o zawrót głowy, właściwie jużnie wiem co chciałem zobaczyć, gdzie udać się najpierw ? Jako, że jestem jednym z pierwszych „zwykłych” panów i dostałem się na teren trochę odtyłu, a tłumy nadal czekają przed bramą. Postanawiam szybko porobić fotki kiedyjeszcze perspektywy nie przysłania nasz wędkarska brać. Na stoiskach ożywiony ruch…..ostatniepoprawki, po blatach śmigają wilgotne szmatki, tu i ówdzie piętrzą się stertykatalogów. Robię rekonesans sprawdzając gdzie porozstawiały się firmy, które zamierzam „odwiedzić”. Śmigam na koniec hali zobaczyć nowego Warm Boat-a J Odwiedzam stoisko Carp World, by skorzystać z możliwości rozmowy z Karlem. Pytam o jego faworyta jeśli chodzi o przynęty. Bez wahania wskazuje na nową serię KRILLBERRY Rozmawiamy chwilkę o karpiowaniu, robię pamiątkową fotkę i idę dalej.... Mijam kolejne stanowiska i nagle stało się….huk, trzaski i głośne rozmowy – falawędkarzy wlała się do środka…ciężko było swobodnie chodzić i nie rzadko czekałosię w kolejce by machnąć wybranym kijkiem…. Ciekawie prezentowały się stanowiska Prologica, Foxa, Trapera czy Nasha, które byłojednym z największych na targach można było zobaczyć praktycznie wszystkiełóżka i namioty, pomachać kijkami, powąchać nowego Monster Squid Purple czyposłuchać młodszego brata Sirena RS-1 czyli kompaktowej wielkości Sirena S5 – swoją droga całkiem fajna, niedroga alternatywa do RS 1. Oczywiście brakcentralki może trochę nie pasować śpiochom lub osobą lubiącym „wędrować” po łowisku czy integrować się z sąsiadami( a kto tego nie lubi ? ) Z pewnością jednak znajdzie on swoich zwolenników, bo jestnaprawdę dobrze wykonany i przede wszystkim mały, a każdy wie do jakichrozmiarów już za chwilę mogą urosnąć nasze karpiowe bagaże jeśli dalej firmy będąwymyślać dla nas techniczne nowinki. Dobrze prezentowały się kuleczki Berkley Gulp Carp nastanowisku Bait Box oraz produkty Imperial Baits z Crazy Carp-ia, które zostałyopisane w naprawdę świetnie wydanym katalogu. Niechybnie w oczy rzucał się brak większej ilości firmyinnych gałęzi wędkarstwa niż karpiarstwo. Myślę, że jakieś 80% asortymentu towłaśnie produkty dla łowców „miśków” i „azjatów” mnie to oczywiście nieprzeszkadzało, ale ten który szukał czegoś innego mógł się solidnie zawieść.Było kilku wystawców, którzy przepychali się z karpiarzami jak choćby Sensas. Podsumowując jeśli dla kogoś początek sezonu to wędkarskie zakupy – zresztą w większości w cenachsklepowych – to śmiało można przyklasnąć hasłu promującemu targi. Na pewno można było zobaczyć wiele nowości – pomacać, pokręcić, powąchać i poczuć nadchodzący 2013 sezonwędkarski. Ciekawe jak to wszystko będzie wyglądać w przyszłym roku…., ale jak to mówią….pożyjemy zobaczymy….. Oczywiście nie można było nie zajrzeć do hali obok, gdzie swe święto mieli ludzie związani z szerokorozumianym ogrodnictwem ( też się do nich zaliczam ) To już jednak opowieść na inne forum….aczkolwiek działo się tam działo….nawet żywe kosiakrki mieli Tym łaciatym akcentem kończę opis tego co "barta oko zaobaczyło" i życzę wszystkim w nadchodzącym sezonie samych rekordów pozdro bart Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 24, 2013 Report Share Posted February 24, 2013 Dzięki bart za relację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasz7 Posted February 24, 2013 Report Share Posted February 24, 2013 Słyszałem podobne opinie do tych zawartych tu. Ale zdjęcie tyczek sensasa cieszy:) (przynajmniej mnie) Szkoda że tak daleko mam do Poznania, bo bilet był Dzięki za relacje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted February 25, 2013 Author Report Share Posted February 25, 2013 Z sensasa ma jeszcze takie Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu198719 Posted March 6, 2013 Report Share Posted March 6, 2013 Heh i po co jechać na targi skoro Bart zrobił tak świetną fotorelację Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tammyy Posted March 18, 2013 Report Share Posted March 18, 2013 (edited) Sezon wędkarski rozpocząłem jak należało, w Poznaniu. Już na wejściu powitała mnie wielka tablica, zapowiadająca wielkie emocje... Niestety nie było mi dane, jak Bartowi, znaleźć się na miejscu wcześniej, więc moja relacja będzie pokazana oczami "wlewającego się tłumu". Na początek natknąłem się na stoisko z lasem wędzisk JAXON'a. Było wśród nich kilkanaście, które już miałem okazję "obłapiać" wcześniej, ale znalazłem również kilka ciekawych modeli, o których kupno na pewno bym się pokusił, gdyby mój portfel był nieco bardziej zasobny. Kawałek dalej natknąłem się na stoisko NASH'a, na którym z pewnością niejeden karpiarz znalazłby idealny sprzęt na długie zasiadki... Oprócz sprzętu było też mnóstwo stoisk z najróżniejszymi przynętami, zanętami i inyymi akcesoriami niezbędnymi do uprawiania naszego "zajoba"... Były też stoiska nazwane Strefą Łowisk, gdzie każdy karpiarz miał okazję porozmawiać na temat znanych sobie (w większości z filmów) łowisk specjalnych. Niestety więcej fotek z racji tłumów i małej ilości miejsca do robienia zdjęć oraz oficjalnego zakazu fotografowania nie udało się utrwalić. W przyszłym roku postaram się bardziej rozbudować moją relację, a na razie pozostaje mi życzyć wszystkim pogody i upragnionych wypadów nad wodę, okraszonych wieloma rekordowymi sztukami... Z wędkarskim pozdrowieniem Tammyy - Bartosz R. Edited March 18, 2013 by Tammyy Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted March 19, 2013 Author Report Share Posted March 19, 2013 No Dobra relacja Tammyy - fajnie się czyta....pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts