qazwsx91 Posted February 25, 2013 Report Share Posted February 25, 2013 Witam:) Od kilku już lat wędkuję własnie batami. Zawsze używałem żyłki Jaxon Eternum. Głównymi powodami pewnie był fakt, że jest to tania, wytrzymała i ogólniedostępna, jednak jej podatność na uszkodzenia mechaniczne( przynajmniej w moim odczuciu) trochę mnie od niej odciągnęła, a także fakt ze moim zdaniem jest mało rozciągliwa. Chciałbym zasięgnąć opinii na temat innych żyłek wartych polecenia do tej metody. Z góry dziękuję za pomoc:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Pomyśl o Strofcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Do bata, stosuję żyłki Balzer Siglon V lub Dragon Millenium Soft. Nieraz wiążę na nich także przypony ( 0,08-0,12 mm. Najczęściej jednak, jako przyponówki używam T-Force competition pro Trabucco. Do bolonki stosuję Dragona Millenium leszcz( 0,16-0,18 mm. Na kołowrotek do odległościówki nawijam także żyłkę Dragona - Maxima match - feeder. Średnice jak wyżej. Napewno na rynku są żyłki lepsze, ale powyższe są dla moich potrzeb w zupełności wystarczające. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasz7 Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Ja łowię głównie tyczką, ale batem także się zdaża i tak jak wyżej polecam Strofta Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Od poprzedniego sezony wiążę swoje zestawy do bata tylko na Strofcie. Wcześniej używałem, podobnie jak Ozet, Siglona. Jednak Stroft wygrał, głównie przez wytrzymałość i miękkość. Używam do bata żyłki 0,12 a w ekstremalnych sytuacjach 0,14. Tak samo do tyki. Fakt, że jest dość droga, bo kosztuje ok. 20zł ale masz za to 100m naprawdę przyzwoitej żyłeczki. A to zapas na jakieś dwa sezony, więc chyba warto wydać trochę kasy. Będę jeszcze testował w tym roku przyponówkę Mivardi special competition EVO-X. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasz7 Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Na allegro od 12,90zł zaczynają się ceny:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Na allegro od 12,90zł zaczynają się ceny:) Popatrz na tabelę obok, cena z przesyłką . Od 19,90zł. U mnie w sklepie (Lotnia) kosztuje 21 -23zł więc raczej nie warto zamawiać na Allegro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasz7 Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Może i nie warto, ale mi sieę opłaca-bo biorę po 2-3 szpulki i do tego jeszcze parę innych rzeczy od tego samego gościa o ile ma coś ciekawego i wartego uwagi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts