Jump to content

Czarna Berbelucha ;-)

MICHNIK
 Share

Recommended Posts

Do sporządzenia tego eliksiru potrzebny będzie nam czysty bimberek taki swojski wiejski żeby miał tak z 70 koni wiem że może być kłopot z zorganizowaniem mi teściowa łatwi od rodzinki.Na 0,5l bimbru bierzemy 0,5l ciemnego piwa portera może być Żywiec, piwko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim torebeczkę cukru waniliowego, studzimy i łączymy.Berbelucha bo tak ją nazywam ma specyficzny smak mi najbardziej pasuje do jakiegoś słodkiego ciasta ale na rybki też ją brałem bo świetnie rozgrzewa i choć jest mocna elegancko przechodzi bez popity.

Ciekawie się prezentuje, ale pewnie nie każdemu będzie smakować. Jak wiadomo dla tych, którzy próbowali, bimber ma charakterystyczny zapach i smak, który nie każdemu podchodzi... Czy jest jakiś jego substytut? Coś co da podobne efekty a nie zmieni zbytnio całego przepisu i jego efektów?

Może by tak spróbować połączyć z whisky, z tych "gorszych" roczników ? Co do bimberku, to jakoś nie jestem przekonany ku profanacji tak szlachetnego ;) trunku piwem.Oczywiście mam na myśli ten dobrze "ugotowany" .

Guest Karpiu/wedkarz18

Do sporządzenia tego eliksiru potrzebny będzie nam czysty bimberek taki swojski wiejski żeby miał tak z 70 koni wiem że może być kłopot z zorganizowaniem mi teściowa łatwi od rodzinki.Na 0,5l bimbru bierzemy 0,5l ciemnego piwa portera może być Żywiec, piwko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim torebeczkę cukru waniliowego, studzimy i łączymy.Berbelucha bo tak ją nazywam ma specyficzny smak mi najbardziej pasuje do jakiegoś słodkiego ciasta ale na rybki też ją brałem bo świetnie rozgrzewa i choć jest mocna elegancko przechodzi bez popity.

Bardzo dobry trunek (bez zapoi) Na rybach bardzo dobrze rozgrzewa. Kolegom też smakował.:D;)