MICHNIK Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 Do sporządzenia tego eliksiru potrzebny będzie nam czysty bimberek taki swojski wiejski żeby miał tak z 70 koni wiem że może być kłopot z zorganizowaniem mi teściowa łatwi od rodzinki.Na 0,5l bimbru bierzemy 0,5l ciemnego piwa portera może być Żywiec, piwko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim torebeczkę cukru waniliowego, studzimy i łączymy.Berbelucha bo tak ją nazywam ma specyficzny smak mi najbardziej pasuje do jakiegoś słodkiego ciasta ale na rybki też ją brałem bo świetnie rozgrzewa i choć jest mocna elegancko przechodzi bez popity. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 Ciekawie się prezentuje, ale pewnie nie każdemu będzie smakować. Jak wiadomo dla tych, którzy próbowali, bimber ma charakterystyczny zapach i smak, który nie każdemu podchodzi... Czy jest jakiś jego substytut? Coś co da podobne efekty a nie zmieni zbytnio całego przepisu i jego efektów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted November 10, 2011 Author Report Share Posted November 10, 2011 Wiesz nie wiem bo nie próbowałem może zamiast bimbru użyć zwykłej czystej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 NO właśnie dla mnie to jakieś dziwne by było, bo smaki i zapachy totalnie się różnią...,. Ale wiem, że w sklepach można kupić bimber produkcji portugalskiej chyba, który nie odbiega jakością od krajowych wyrobów. Więc może taki się nada Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted November 10, 2011 Author Report Share Posted November 10, 2011 Możliwe ,tak jak wyżej napisałem specyfik ten ma specyficzny smak nie każdemu może smakować choć większości moich znajomych przypadł do gustu Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted November 10, 2011 Author Report Share Posted November 10, 2011 idealny rozgrzewacz ale radze uważać ja się kiedyś przejechałem lubi nagle zwalić z nóg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 A to już pewnie zależy od bimbru, który ma różne działania. Czasami to działa z opóźnionym zapłonem więc i ja zalecam ostrożność w spożywaniu, żeby nocka na rybach nie przerodziła się w nockę przespaną;P generalnie prostota tego trunku jest doskonała:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted November 10, 2011 Author Report Share Posted November 10, 2011 proste receptury są najlepsze Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 Może by tak spróbować połączyć z whisky, z tych "gorszych" roczników ? Co do bimberku, to jakoś nie jestem przekonany ku profanacji tak szlachetnego trunku piwem.Oczywiście mam na myśli ten dobrze "ugotowany" . Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted November 10, 2011 Author Report Share Posted November 10, 2011 czy ja wiem whisky z porterem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 Tak sobie myślę, że kupię portera i spróbuję takiej mieszanki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted November 10, 2011 Author Report Share Posted November 10, 2011 oki tylko od razu daj znać co z tego wyszło ,jestem ciekaw Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Karpiu/wedkarz18 Posted November 13, 2011 Report Share Posted November 13, 2011 Do sporządzenia tego eliksiru potrzebny będzie nam czysty bimberek taki swojski wiejski żeby miał tak z 70 koni wiem że może być kłopot z zorganizowaniem mi teściowa łatwi od rodzinki.Na 0,5l bimbru bierzemy 0,5l ciemnego piwa portera może być Żywiec, piwko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim torebeczkę cukru waniliowego, studzimy i łączymy.Berbelucha bo tak ją nazywam ma specyficzny smak mi najbardziej pasuje do jakiegoś słodkiego ciasta ale na rybki też ją brałem bo świetnie rozgrzewa i choć jest mocna elegancko przechodzi bez popity. Bardzo dobry trunek (bez zapoi) Na rybach bardzo dobrze rozgrzewa. Kolegom też smakował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now