mateusz999 Posted March 5, 2013 Report Share Posted March 5, 2013 (edited) Witam, Chcę zakupić wędkę spinningową. Mam zamiar łowić w jeziorze głównie takie ryby, jak: okoń, szczupak, ewentualnie sandacz, boleń. Rozglądam się za wędką 240-270 cm. Chcę na nią przeznaczyć maksymalnie do 200 zł. Jaką wędkę polecacie? Ryby będą głównie wielkości 3-4 kg, ale chciałbym aby spin dał radę też większym sztukom, nawet do 10 kg. Mniejsze sztuki około 1 kg też będę łowił. Będę łowił głównie na blachy, ale na gumki także. Poszukuję czegoś czułego, dobrze pokazującego brania dużych ryb po kilka kg jak i pół kilowych okoni czy kilowych szczupaków. Najlepsza wędka węglowa, lekka. Uchwyt nie ma znaczenia, ale ważne, by wędka była trwała i długo służyła. Dbam oczywiście o sprzęt. Akcja najlepiej progresywna, przy wyrzucie i prowadzeniu szczytowa, a przy ciężarze ryby - paraboliczna o głębokim ugięciu. Z góry dzieki. Edited March 5, 2013 by mateusz999 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted March 5, 2013 Report Share Posted March 5, 2013 Kolego, spin o podanej przez Ciebie charakterystyce, jest w sferze marzeń większości spiningistów. Też chciałbym mieć jeden kijek na wszystko co się rusza w wodzie. Moim zdaniem, na wymienione ryby, powinieneś mieć 3 spiny. Na okonie powiedzmy wkjejankę cw.3-15g. Na sandacze dajmy na 10-30g, o akcji extra fast. Na szczupaka progresywne, z tendencją do parabolika 10-40g. Konkretnej firmy Ci nie polecę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted March 5, 2013 Report Share Posted March 5, 2013 Gdyby cenę podnieść i minimalna była 2000zł to mógłbyś porozmawiać z Okno. Może byłby w stanie za niewiele więcej zrobić Ci ze zbliżoną charakterystyką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted March 6, 2013 Report Share Posted March 6, 2013 Mam kijek Team Dragon Silver Edition 2,40m 7-25g i powiem Wam, że daje radę nie tylko na szczupakach, ale i sandaczowe brania świetnie wyczuwam i zacinam, i niejeden kolega z kijem z pracowni wykonanym pod sandacza nie miał takiej skuteczności w zacięciu co z resztą ich deczko wkur.... Osobiście polecam, choć kosztuje trochę więcej niż Mateusz założył Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateusz999 Posted March 7, 2013 Author Report Share Posted March 7, 2013 To w taki razie polećcie mi coś czułego, lekkiego i mocnego do max 200 zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted March 7, 2013 Report Share Posted March 7, 2013 Mateusz, poczytaj w dziale - sprzęt wędkarski dla początkujących, może doznasz olśnienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts