Jump to content

Pomoc w wyborze spinningu

Recommended Posts

Witam,

Chcę zakupić wędkę spinningową. Mam zamiar łowić w jeziorze głównie takie ryby, jak: okoń, szczupak, ewentualnie sandacz, boleń. Rozglądam się za wędką 240-270 cm. Chcę na nią przeznaczyć maksymalnie do 200 zł. Jaką wędkę polecacie? Ryby będą głównie wielkości 3-4 kg, ale chciałbym aby spin dał radę też większym sztukom, nawet do 10 kg. Mniejsze sztuki około 1 kg też będę łowił. Będę łowił głównie na blachy, ale na gumki także. Poszukuję czegoś czułego, dobrze pokazującego brania dużych ryb po kilka kg jak i pół kilowych okoni czy kilowych szczupaków. Najlepsza wędka węglowa, lekka. Uchwyt nie ma znaczenia, ale ważne, by wędka była trwała i długo służyła. Dbam oczywiście o sprzęt. ;) Akcja najlepiej progresywna, przy wyrzucie i prowadzeniu szczytowa, a przy ciężarze ryby - paraboliczna o głębokim ugięciu.

Z góry dzieki. 

Edited by mateusz999

Kolego, spin o podanej przez Ciebie charakterystyce, jest w sferze marzeń większości spiningistów. Też chciałbym mieć jeden kijek na wszystko co się rusza w wodzie. Moim zdaniem, na wymienione ryby, powinieneś mieć 3 spiny. Na okonie powiedzmy wkjejankę cw.3-15g. Na sandacze dajmy na 10-30g, o akcji extra fast. Na szczupaka progresywne, z tendencją do parabolika 10-40g. Konkretnej firmy Ci nie polecę.

Gdyby cenę podnieść i minimalna była 2000zł to mógłbyś porozmawiać z Okno. Może byłby w stanie za niewiele więcej zrobić Ci ze zbliżoną charakterystyką.

Guest woldi

Mam kijek Team Dragon Silver Edition 2,40m 7-25g i powiem Wam, że daje radę nie tylko na szczupakach, ale i sandaczowe brania świetnie wyczuwam i zacinam, i niejeden kolega z kijem z pracowni wykonanym pod sandacza nie miał takiej skuteczności w zacięciu co z resztą ich deczko wkur.... :D Osobiście polecam, choć kosztuje trochę więcej niż Mateusz założył