1939pl Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 Witam. Najciekawszym i ekscytującym wyzwaniem jest węgorz morski nie jest już go niestety tak dużo jak przed laty ale znam też paru fanatyków którzy sezon zakończyli z imponującym wynikiem 30 sztuk . Ale takich magików jest nie wielu , i podziw dla nich którzy potrafili codziennie w sezonie przyjść i połapać. Zacznijmy od tego o której na węgorza i miejsce: Ja swoją przygodę zacząłem na ujściu Parsęty do morza i tam zawsze łapie, węgorza można złapać i w dzień i w nocy ale najlepszą porą jest od 19 - 22 i rzadkością było żebym coś później połapał. Kolejną ciekawostką jest to że ryba bierze kiedy przepłynie jakiś okręt i przemieli śrubami dno. O takie 70 to nie problem ale i zdarzają się piękne okazy. Skoro to wody morskie łapię na dwa troki coś podobnego do zestawu na okonia gdzie na żyłce strzałowej mamy oliwkę to na krętlikach mam dwa troki z hakami nr 2 + kawałek rurki antyzplontaniowej jako przynętę to filecik płotki okonia a najlepszym że tak powiem "wunderwaffe" jest tabiasik. Zaopatrywałem się u rybaków z kutra. Można i na rosówkę i dendrobenę w tedy można trafić piękne leszcze morskie ale to już inna zabawa z nimi i na inną dyskusję[Przyznam że te leszcze są duże sam trafiłem 4,35 kg przy długości 65 cm] Sprzęcik który stosuję to : Shimano Sienna 4000Fb Daiwa apollo 10-40 g teleskopik A żyłki polecam 0,27mm Satori można grubsze. Węgorza można z plaży połapać ale to już inna zabawa. Pozdrawiam Sylwek Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted November 16, 2011 Report Share Posted November 16, 2011 witam, więc rozumiem, że łowisz w rzece czy z plaży? Ciągle planuję wypad na plażę przy ujściu Wisły Śmiałej, ale wciąż brakuje mi zapału a na kanale wciąż coś się dzieje . Napisz jeszcze, czy o tej porze roku są szanse na kontakt z węgorzem, bo na dorsza z plaży jeszcze Bałtyk za ciepły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
1939pl Posted November 16, 2011 Author Report Share Posted November 16, 2011 Cześć Kolego:) Z Plaży i wejściu do portu tak dla rozjaśnienia. Z plaży jest ciężko trzeba szukać lamparciego dna, żeby węgorza wyciągnąć, głównie łapałem je przy ujściu rzeki [nadal to rzeka ale wody morskie] do morza na blokach . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts