Jump to content

Węgorz

1939pl
 Share

Recommended Posts

Witam.

Najciekawszym i ekscytującym wyzwaniem jest węgorz morski nie jest już go niestety tak dużo jak przed laty ale znam też paru fanatyków którzy sezon zakończyli z imponującym wynikiem 30 sztuk . Ale takich magików jest nie wielu , i podziw dla nich którzy potrafili codziennie w sezonie przyjść i połapać.

Zacznijmy od tego o której na węgorza i miejsce:

Ja swoją przygodę zacząłem na ujściu Parsęty do morza i tam zawsze łapie, węgorza można złapać i w dzień i w nocy ale najlepszą porą jest od 19 - 22 i rzadkością było żebym coś później połapał.

Kolejną ciekawostką jest to że ryba bierze kiedy przepłynie jakiś okręt i przemieli śrubami dno.

O takie 70 to nie problem ale i zdarzają się piękne okazy.

Skoro to wody morskie łapię na dwa troki coś podobnego do zestawu na okonia gdzie na żyłce strzałowej mamy oliwkę to na krętlikach mam dwa troki z hakami nr 2 + kawałek rurki antyzplontaniowej jako przynętę to filecik płotki okonia a najlepszym że tak powiem "wunderwaffe" jest tabiasik.

Zaopatrywałem się u rybaków z kutra. Można i na rosówkę i dendrobenę w tedy można trafić piękne leszcze morskie ale to już inna zabawa z nimi i na inną dyskusję[Przyznam że te leszcze są duże sam trafiłem 4,35 kg przy długości 65 cm]

Sprzęcik który stosuję to :

Shimano Sienna 4000Fb

Daiwa apollo 10-40 g teleskopik

A żyłki polecam 0,27mm Satori można grubsze.

Węgorza można z plaży połapać ale to już inna zabawa.

Pozdrawiam

Sylwek

witam, więc rozumiem, że łowisz w rzece czy z plaży? Ciągle planuję wypad na plażę przy ujściu Wisły Śmiałej, ale wciąż brakuje mi zapału :D a na kanale wciąż coś się dzieje ;) . Napisz jeszcze, czy o tej porze roku są szanse na kontakt z węgorzem, bo na dorsza z plaży jeszcze Bałtyk za ciepły.

Cześć Kolego:)

Z Plaży i wejściu do portu tak dla rozjaśnienia.

Z plaży jest ciężko trzeba szukać lamparciego dna, żeby węgorza wyciągnąć, głównie łapałem je przy ujściu rzeki [nadal to rzeka ale wody morskie] do morza na blokach .