wind Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Mam przyjemność poinformować, że od 1 stycznia 2012 roku na wodach nizinnych będących w gestii gdańskiego okręgu PZW podwyższa się wymiar ochronny okonia do 18cm. Jednocześnie z jeszcze większą przyjemnością informuję, że równolegle wprowadzono okres ochronny dla okonia w terminie 01 marca do 30 kwietnia. Proszę wszystkich planujących wędkowanie w naszym okręgu o zapamiętanie tych informacji. Mam nadzieję, że służby kontrolne będą lepiej widoczne nad naszymi wodami niż w tym sezonie, chociaż widzę więcej strażników w tym roku, niż w latach ubiegłych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 No no, widać, że w dobrym kierunku zmierzają tam u was i trochę ich obchodzi los pasiastych drapieżników...Powinni tylko jeszcze górny wprowadzić od 40 albo i niżej. A co do strażników dobrze, że w ogóle ich widać u ciebie bo u mnie to nie pamiętam kiedy kogoś widziałem...Chyba straż graniczną jak kilka lat temu ganiali przemytników na pontonie:P Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minus Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 no ale ganiali ich żeby wódę skroić a kłusolowi co zabiorą??? napoczętą paczkę fajek i zapałki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted February 20, 2012 Report Share Posted February 20, 2012 Informacja świetna, jedna odcinek Martwej Wisły ok kanału do miasta to woda morska i tam nic się nie zmieni a niestety na wysokości Wantowego i Rafinerii są największe skupiska okoni w naszym województwie. Tam się nic nie zmieni i nadal będzie pełne oblężenie. Szkoda że Instytut Rybołówstwa nie współpracuje z PZW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 20, 2012 Author Report Share Posted February 20, 2012 Baloonstyle, myslałem dzis o tym, myślę, ze warto napisać petycję do OIRM-u o ustanowienie tam zimowiska i zakaz wędkowania. Zimowisko ryb tam jest bezsprzecznie a masakra co roku się powtarza. Nigdy tam nie łowiłem, ale moze ktos ma porównanie rybostanu i wyników z lat poprzednich ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted February 21, 2012 Report Share Posted February 21, 2012 Tam w okresie tarła okonia jak uklei. Po prostu rzeź jest tam z okoniami. Na Krakowcu z brzegu nie ma gdzie stanąć bo rybka stoi w zasięgu rzutu. Co do petycji to można by to zrobić. Na wodach morskich jest podobnie z sandaczem, okres jest inny niż na wodach PZW i jest dużo krótszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 21, 2012 Author Report Share Posted February 21, 2012 myślę, ze to będzie kolejna sprawa jaką się zajmiemy Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted February 21, 2012 Report Share Posted February 21, 2012 Porównując rybostan to na wodach morskich mamy wręcz eldorado jeżeli chodzi o okonia. Martwa Wisła PZW to raczej sandaczowe miejscówki, trafia się okoń ale to kropla w morzu tego co na wodach morskich jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 21, 2012 Author Report Share Posted February 21, 2012 Miałem raczej na myśli to, czy na skutek dorocznych rzezi z lodu rybostan okonia się zmienia ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted February 21, 2012 Report Share Posted February 21, 2012 Tak i to znacznie, coraz ciężej z okoniami 50-45 cm. Kiedyś to był standard. Obecnie standard to 20-25 cm. 30 cm to już do galerii. Po za tym widać co roku że jest go coraz mniej przez te mega killowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 21, 2012 Author Report Share Posted February 21, 2012 To będzie trzeba pochodzić koło tego zimowiska i zakazu, ale wędkarze nas zjedzą Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted February 21, 2012 Report Share Posted February 21, 2012 Wędkarze nie ale dziadki którzy co dziennie tam killuja i tylko 30 we wiaderku i do domu to mogą mieć problem.Ale jak coś się zmieni to wędkarze powinni być zadowoleni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts