Nicco Puccini Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Kiedyś spotkałem na tafli wędkarza, wokół którego było rozsypane sporo bułki tartej. Na pytanie o co chodzi odpowiedział zacięciem i holem kolejnej już ładnej płoci. Potem wyjaśnił mi, jak to działa. Bułkę tartą sypie się do przerębla, ale jedynie szczyptami. Dzięki temu w wodzie powstaje chmura, która wabi lecz nie syci ryb. Po prostu płocie z ciekawości płyną sprawdzić co się w tym miejscu dzieje i trafiają na nasz zestaw. Działa niestety nie zawsze, chyba najczęściej w słoneczne dni kiedy ryby są stosunkowo aktywne. Ja sprawdzałem i mi się kilka razy sprawdziło, ciekawie się tak łowi. Oczywiście sypiąc takie chmurki do wody ryb szukamy w toni, czasem tuż pod taflą lodu. Mało kiedy przebywają one przy dnie w tej sytuacji, ale i to jest możliwe więc trzeba kombinować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Dobry efekt chmury zanętowej dają też biszkopty rozpuszczone w alkoholu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted December 1, 2011 Author Report Share Posted December 1, 2011 W alko? Tzn w wódeczce czy piwie? I jak je rozpuszczać? Do momentu aż będzie to wodnista konsystencja nieco gęstsza od wody czy tylko lekko je zwilżyć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Pomyślcie jeszcze o dodadniu do zanęty brokatu kosmetycznego. W zimnej, czystej wodzie świetnie wabi ryby. Oczywiście w słoneczne dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 W czymś mocniejszym nadają się kolorowe alkohole ,biszkopty kruszymy drobno tak aby konsystencja była właśnie trochę gęstsza od wody a co do brokatu to dobry pomysł oglądałem film na którym łowili tak sieje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted December 2, 2011 Author Report Share Posted December 2, 2011 Dzięki za podpowiedzi Michnik. Brokat hmm ciekawe, w końcu błyszczy ładnie i się mieni. I można by eksperymentować z kolorami.... Forum młode niby, a ja już tyle się od was panowie dowiedziałem;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted December 2, 2011 Report Share Posted December 2, 2011 Forum młode, tematów sporo a było by jeszcze więcej żebym miał więcej czasu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts