kamilos_90 Posted May 15, 2013 Report Share Posted May 15, 2013 Witam forumowiczów. Tak jak w temacie ciekawi mnie co mogki byście mi na ten temat doradzić. Może macie jakieś swoje sztuczki bądz triki które mogły by mnie jako początkującemu spinningiście pomóc w początkach pięknej spinningowej sztuki, bo jak przyznam póki co moje początki są bardzo mizerne i jak do tej pory jedynym okazem był mały okonek 10cm. Łowie w Świnoujściu głównie na kanale piastowskim i i bocznych korytach świny wiec uciąg jak i głębokości sa znacznie spore. Pozdrawiam i licze ze ten temat pomoże nie tylko mi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danio997 Posted May 19, 2013 Report Share Posted May 19, 2013 ja też zaczynam na błystkę wachadłową złowiłem suma i szczupaka (byłem na 2 wyprawach 1 dniowych) nieznam się za dobrze ale błystki są nawet dobre:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted May 21, 2013 Report Share Posted May 21, 2013 Kilka lat temu podpatrzyłem kolegów Krzycha (Frantic) i Piotra z Bydgoszczy jak łowili dorsze ripperem na główce jigowej. Wszyscy inni na kutrze pływającym po Zatoce Gdańskiej namiętnie operowali pilkerami ale wyniki mieli w zasadzie tylko ci dwaj. Zaprzyjaźniłem się wtedy z nimi i od tej pory do łowienia dorsza używam tej metody. Wyrzucam przynętę najczęściej typowym, sandaczowym spinem (guma wielkości 3-4 cale) na maksymalną odległość. Zanim główka jigowa opadnie na dno zamykam kabłąk i oczekuję na branie. Po opadnięciu gumy na dno dwukrotnym obrotem kołowrotka podbijam ją w toń i obserwuję szczytówkę spina lub czekam na odbiór uderzenia w rękojeści (rezonans). Poderwana z dna główka jigowa opada i w tym momencie najczęściej dochodzi do brania. Jest to typowa metoda z opadu także na sandacza. Często w pierwszym, drugim, trzecim rzucie odbieram takie ataki. Największymi rybami w tej metodzie to 2 dorsze jednego dnia +7kg - 80cm oraz sandacz +4kg - 75cm Wędkuję ze swojej łódki ale też bywam na dużych kutrach. Używam główek jigowych 40-250g w zależności od głębokości łowiska i prędkości dryfu oraz odpowiednio wytrzymałych kijów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Ja byłem tydzień teraz w Świnoujściu chciałem wykorzystać jeszcze pozwolenie sumoskie do końca. Fajnie jest się przenieść z Kołobrzegu do rodzimego miasta na swoje mieszkanie na boh. września, plus, blisko do wody ale tylko na wakacje Wracając do tematu, ja łowiłem w Ognicy masz tam pomiędzy mostem, na drodze do Karsiboru a Ognicą zjazd na prawo patrząc od Stoczni na stację uzdatniania wody, tam jest fajna miejscówa, tam łapałem na Świnie okonie, na ripera zgniła zieleń prowadzony skokami, rzucałem wzdłóż turzycy i po skosie, i efekt daje podskakiwanie. Nie wolono pozwolić opaść do samego dna, bo masz po gumie, tam mega zaczepów, wszystkie miejscówki na Świnie to łatwe stracenie przynęty. Uwoleninie mało możliwe gumki, ja raz uwolniłem, wyłowiłem ołów z pętlą starej żyłki z dna. Obrotówki i wachadłowe, tak samo nie do samego końca, bo po nich będzie, szczerze porwałem 7 stalek z gumkami na jeden wyjazd na Ognicę. Chcesz na spina, to wsiadaj na rower i jedź do zalewu, ale od strony działek na Krzywej. Przez działki na Krzywej ostatnie się przedrzesz jakieś 2 km i masz wał za wałem jest zalew i ciekawe miejsca na spina, tam też fajne oczko/stawik/po lewej patrząc z wału. Tam miałem garbusa 90 dkg. Ripery zgniła zieleń, perłowy z niebieskim, fluo, twisterki te większe 5-7 cm atakuja na motor oli, i genicjan, plus herbata z pieprzem, i raczki wypróbój firmy RELAX główka do na starej świnie 5-6 gr. metr wody 1 g. główki Ja nie trafiłem na szczupaka wymiarowego na Świnie, miałem parę maluchów bliżej stoczni, a dalej od niej tam na Ognicy na pomoście wojskowym gdzie wąskotorówka jechała miałem w turzycy małego sandacza. na fluo kopyto Wszytsko skokami prowadzone i gdy woda płynie od morza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilos_90 Posted August 20, 2014 Author Report Share Posted August 20, 2014 Co prawda temat już lekko nie aktualny gdyż stwierdziłem że do spinningu musze dorosnąć ale dzięki serdeczne za rady kolego ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted August 20, 2014 Report Share Posted August 20, 2014 Co prawda temat już lekko nie aktualny gdyż stwierdziłem że do spinningu musze dorosnąć ale dzięki serdeczne za rady kolego Kamilos, najlepiej jest dorastać do spinningu...spinningując. W pewnym momencie stwierdzisz, że oto jesteś dorosłym i co ważne doświadczonym spinningistą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted August 21, 2014 Report Share Posted August 21, 2014 Ooo to przewodnia rada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts