grzybek Posted August 22, 2013 Report Share Posted August 22, 2013 (edited) Próbuję znaleźć coś na temat przygotowania makaronu na leszcza. Kupiłem kolanka i gwiazdki a także zacierki Liczę się z tym żeby ich nie rozgotować do miękkości. Jestem pewny, że macie więcej doświadczenia, może coś podpowiecie? Jak długo trzeba gotować np kolanka albo gwiazdki? Warto dodawać jakieś dodatki do wody przed wrzuceniem makaronu? Znalazłem przepis o przygotowaniu gwiazdek. Jako zapachu kolega używa pokrojonego czosnku gotowanego w wodzie. Na wrzątek wsypuje makaron i dalej gotuje ok 1 do 2 minut. Następnie makaron odcedza, przenosi do pojemnika i zalewa odrobiną oleju roślinnego. Po wymieszaniu makaron jest gotowy do użycia. Zakładać po kilka sztuk, nawet na żyłkę. Można założyć na koniec haczyka preparowany ryż, ziarno kukurydzy albo białe czy czerwone robaczki. Wydaje się, że to może być atrakcyjny przepis... Edited August 22, 2013 by grzybek Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted August 22, 2013 Report Share Posted August 22, 2013 Nie gotować. Wczoraj parzyłem makaron - kolanka. Kubek termiczny, wrzątek, jakieś 15 minut i załatwione. Makaron musi być twardawy ( aldente ) żeby trzymał się haczyka. Można 'go przy tej okazji pobarwić, aromatyzować i co tam się jeszcze chce . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now