Jump to content

Makaron - przygotowanie


grzybek
 Share

Recommended Posts

Próbuję znaleźć coś na temat przygotowania makaronu na leszcza.

Kupiłem kolanka i gwiazdki a także zacierki :P

 

Liczę się z tym żeby ich nie rozgotować do miękkości.

Jestem pewny, że macie więcej doświadczenia, może coś podpowiecie?

 

Jak długo trzeba gotować np kolanka albo gwiazdki?

Warto dodawać jakieś dodatki do wody przed wrzuceniem makaronu?

 

 

Znalazłem przepis o przygotowaniu gwiazdek.

 

Jako zapachu kolega używa pokrojonego czosnku gotowanego w wodzie.

Na wrzątek wsypuje makaron i dalej gotuje ok 1 do 2 minut.

Następnie makaron odcedza, przenosi do pojemnika i zalewa odrobiną oleju roślinnego.

Po wymieszaniu makaron jest gotowy do użycia.

 

Zakładać po kilka sztuk, nawet na żyłkę.

Można założyć na koniec haczyka preparowany ryż, ziarno kukurydzy albo białe czy czerwone robaczki.

 

Wydaje się, że to może być atrakcyjny przepis... :)

Edited by grzybek
Link to comment
Share on other sites

Nie gotować. Wczoraj parzyłem makaron - kolanka. Kubek termiczny, wrzątek, jakieś 15 minut i załatwione. Makaron musi być twardawy ( aldente ) żeby trzymał się haczyka. Można 'go przy tej okazji pobarwić, aromatyzować i co tam się jeszcze chce ;) .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...