Jump to content

Makaron - przygotowanie


grzybek
 Share

Recommended Posts

Próbuję znaleźć coś na temat przygotowania makaronu na leszcza.

Kupiłem kolanka i gwiazdki a także zacierki :P

 

Liczę się z tym żeby ich nie rozgotować do miękkości.

Jestem pewny, że macie więcej doświadczenia, może coś podpowiecie?

 

Jak długo trzeba gotować np kolanka albo gwiazdki?

Warto dodawać jakieś dodatki do wody przed wrzuceniem makaronu?

 

 

Znalazłem przepis o przygotowaniu gwiazdek.

 

Jako zapachu kolega używa pokrojonego czosnku gotowanego w wodzie.

Na wrzątek wsypuje makaron i dalej gotuje ok 1 do 2 minut.

Następnie makaron odcedza, przenosi do pojemnika i zalewa odrobiną oleju roślinnego.

Po wymieszaniu makaron jest gotowy do użycia.

 

Zakładać po kilka sztuk, nawet na żyłkę.

Można założyć na koniec haczyka preparowany ryż, ziarno kukurydzy albo białe czy czerwone robaczki.

 

Wydaje się, że to może być atrakcyjny przepis... :)

Edited by grzybek
Link to comment
Share on other sites

Nie gotować. Wczoraj parzyłem makaron - kolanka. Kubek termiczny, wrzątek, jakieś 15 minut i załatwione. Makaron musi być twardawy ( aldente ) żeby trzymał się haczyka. Można 'go przy tej okazji pobarwić, aromatyzować i co tam się jeszcze chce ;) .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...