Skocz do zawartości

Łowienie spiningiem z łódki - jak znaleść najlepsze miejscówki?

Piotrek z Gniezna
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów,

już za kilka dni spełnią się moje marzenia - kupuję łódkę wraz z echosondą, ponieważ jezioro na którym łowię ma bardzo ograniczony dostęp do spiningowania z brzegu.

Pytanie brzmi:

czym się sugerować, na co zwracać uwagę aby znaleść najlepsze miejscówki drapieżników ?

troling - na jakiej głębokości i na jakie przynęty - woblery czy gumy?

Napewno zacznę od szukania podwodnych górek, zatopionych drzew (okoń, szczupak), przydennych dołków, wkłębień (sandacz), oraz obrzucę przynętą okolice niedostępnych z brzegu trzcin (szczupak). No i spróbuję trochę trolingu (szczupak).

Na tym kończy się moja wiedza, proszę podzielcie się ze mną swoimi doświadczeniami. Czy to co wypisałem powyżej ma sens i czy to dobry kierunek ? No i co byści do tego dodali ?

Mam nadzieję, że będzie dużo odpowiedzi bo to przecież bardzo obszerny temat, a za wszystkie już z góry Dziękuję!!!

Pozdr.

Piotrek.

Tak jak napisałeś, górki, pofałdowane dno, drzewa, karpy. Poszukaj mapy batymetrycznej swojego jeziora, pomoże Ci to już w domu wytypować potencjalne miejscówki. Wiosną i jesienią dobrymi miejscówkami są pasy trzcin w których pobliżu znajduję się ostry spadek. Większe szczupce lubią takie miejscówki z dostępem do głębszej wody.

Ucz się dna i wody swojego jeziora i wytrwale próbuj. Jest tyle zmiennych  - metody,przynęty, miejsca, pogoda, pory roku, że chyba nie ma pewniaków jak i gdzie łowić.

Z czasem  poznasz sam, a dobrze "kombinujesz" gdzie trzymają się okonie a gdzie czają szczupaki i sandacze.

Ja w tym roku zacząłem spiningową przygodę z belly boat, wspomagam się sondą. Lato spędziłem z belly i łódką na Mazurach a tak marnych wyników dawno nie pamiętam.

Woda miała  22-24C a szczupaka już 2 mies. nie spotkałem. Co za lato?, może jesień wynagrodzi obfitością połowów. Wróciłem do swojego Gdańska i co weekend witam na kiju okonie i sandacze. A szczupaka dalej ani widu. ;)

Powodzenia

post-604-0-62166100-1379884283_thumb.jpg

post-604-0-50583600-1379884341_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...