Jump to content

Golden Mahseer (Barbus Tor)

MICHNIK
 Share

Recommended Posts

Golden Mahseer zwany również Brzaną Himalajską jest rybą wręcz mistyczną i dla mnie najpiękniejszą na świecie wartą napisania kilku słów, niestety tylko kilku ponieważ zmierzenie się z tą rybą dla mnie pozostaje tylko marzeniem przynajmniej na razie, dlatego do przybliżenia jej sylwetki posłużę się prasą wędkarską. Tor jest rybą karpiowatą blisko spokrewnioną z brzanami, żyje w rwących górnych partiach Gangesu w północnych Indiach. Wyglądem przypomina naszą brzanę, muskularne stalowo srebrne ciało pokryte dużą złotą łuską nie pozwoli pomylić ją z żadną inną rybą. Mahseery przez wielu wędkarzy są uważane za najsilniejsze słodkowodne ryby świata, okazy przekraczające dobrze ponad 20kg bez problemu rozginają kółka łącznikowe i grube kotwice w woblerach i wahadłach na które się je łowi.Pierwszy atak tej ryby jest ponoć porównywalny do szarży byka bez problemu potrafi w kilka sekund wybrać kilkaset metrów linki. Niestety ta piękna ryba jak wiele innych jest narażona na niebezpieczeństwa jakimi są kłusownictwo szerzące się na dużą skale oraz zapory wodne i chemikalia niszczące ich siedliska.

Tu obejrzycie dwie części fajnego filmiku z wyprawy na Mahseery:

tor.bmp

tor1.bmp

Wiem tylko ,że na spinning na duże woblery i wahadłówki nie czytałem nigdy o innych metodach a co do wyjazdu na te ryby to chyba żadne Polskie biuro turystyki wędkarskiej nie organizuje takich wyjazdów przynajmniej ja o tym nic nie wiem a jeśli już to na pewno słono by to kosztowało w końcu to Kaszmir północne Indie koniec świata

• 1 month later...