MICHNIK Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 Opadowe gumy według mnie muszą się wyróżniać kilkoma cechami, dosyć dużą miękością materiału z jakiego są wykonane, dużym przewężeniem w części ogonowej oraz stosunkowo dużą płetwą (kopytkiem). Te cechy pozwalają gumie na prawdziwe wariacje w wodzie podczas opadu i podrywania. Chciałem wam przedstawić kilka moich typów modeli, numer 1 to na pewno Fishunter od Mikado świetne są także Mamby i Phantomy Dragona a także Predatory Mansa to moi faworyci, do opadu nadaje się także większość wahadłówek ale ja najbardziej lubię model Perkoz tylko, że nie pamiętam firmy, jej mocno wyżłobiony łyżkowaty kształt świetnie się sprawdza w opadzie niestety jest dostępna tylko w jednej wielkości 24g. Może Napiszecie o swoich typach o czymś nowym do wypróbowania. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 Fishuntery i mnie się dobrze sprawdzają, predatory od mannsa stosuję jedynie nr 3 i większe jak znajdę. Od dragona próbowałem kilku przynęt ale jakoś trafiałem na zbyt sztywne, i odpuściłem. Wahadłówki to algi nr 3, czasami też do wolniejszego podbicia i opadu stosuję meppsy nr4, które pracują podczas opadania....A stosował ktoś cykady? Sprawdzają się w łowieniu opadowym? 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted December 13, 2011 Author Report Share Posted December 13, 2011 Gumy Dragona trzeba sprawdzać w sklepie przed kupnem właśnie często trafiają się jakieś takie twarde, wtedy trzeba je przez chwilę podgotować i rozciągnąć w zimnej wodzie. Dla mnie cykady pracują trochę jak woblery podczas ściągania a w opadzie chyba raczej nie mają żadnej pracy 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 Widzisz, ja często zakupy robię hurtem przed sezonem w necie więc nie mam jak sprawdzać gum...A cykady kupowałeś właśnie na necie gdzieś czy w sklepach? Polecił byś coś konkretnego może? Ja jeszcze ich nie sprawdzałem, ale w nadchodzącym sezonie bankowo kilka stestuję. I nie miałeś na myśli podgotować i rozciągnąć w ciepłej wodzie? Bo napisałeś zimnej... 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted December 13, 2011 Author Report Share Posted December 13, 2011 Kiedyś kupiłem chyba ze 2 lub 3 małe cykady w sklepie u siebie w mieście z czystej ciekawości lecz niestety nigdy nic na nie nie złapałem więc nie bardzo mam co polecić jak już coś to kupuj te większe szczupakowe bo na te małe nawet okonek się nie połakomił.Podgotowujemy gumę w wrzątku przez chwilę 1-2min następnie przekładamy do naczynia z zimną wodą łapiemy za łepek i ogonek i delikatnie rozciągamy pod wodą oczywiście, na jakiś czas pomaga po kilku dniach leżenia w pudełku zabieg trzeba powtórzyć 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minus Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 fajne cykady mają na CoronaFishing 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 Witam Cykada to dobra przynęta, zwłaszcza jak ryba jest chimeryczna, ale na nie trzeba umieć łowić, mniej więcej jak na koguty. Ja na cykady łowie od zawsze. Pozdrawiam 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 A ja dopiero chcę zacząć z cykadami 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 No ja też właśnie będę w tym sezonie zaczynał z tą przynętą...Dzisiaj byłem w sklepie to widziałem, że leży na półce trochę tego złomu to coś se tam kupię. Jak na koguty okno powiadasz? To nie powinienem mieć trudności chyba...Ale możesz bliżej opisać to, tak dokładniej:) Nigdy trochę więcej teorii nie zaszkodzi przed działaniami w praktyce... 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 Napiszę trochę teorii z praktyki. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 Fajnie, czekam również na te sztuczki 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 (edited) Mickiewiczem to ja nie jestem i płodzić to ja nie umiem, jeśli jakieś szczegóły to czekam. Pozdrawiam Edited January 27, 2012 by okno 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 W życiu na cykady nie łowiłem, także pisz o nich jak najwięcej 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted January 27, 2012 Author Report Share Posted January 27, 2012 Mickiewiczem także nie jestem ale wydaje mi się ,że płodzić potrafię choć na razie się tego wystrzegam ale wracając do sedna sprawy to z tego co piszesz wynika ,że łowienie na cykady podobne jest do jigowania z zastosowaniem zmiennego tępa w zależności do nastawienia się na dany gatunek, a co do kolorystyki to wiadomo każdy ma swoje typy 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 (edited) Witam A łowiliście może na takie cudo. Mam je od dwóch lat, miotam nimi po różnych wodach, fajnie pracują i po za tym nic. Nic na nie jeszcze nie złowiłem, a miały być takie łowne. Pozdrawiam Edited January 27, 2012 by okno 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted January 28, 2012 Author Report Share Posted January 28, 2012 Hmmm fajne fajne też się zastanawiałem nad tego typu przynętami pewnie ładnie pracują w wodzie ale trochę dziwne że jeszcze nic nie trafiłeś na te woblerki może kolory nie te? A czy to są przynęty tonące czy pływające? 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 28, 2012 Report Share Posted January 28, 2012 Witam Ten większy wolno tonący a mały pływający. Łowie nimi jerkując lub wolno ściągając. Pracę mają świetną ale rybki mają je w d.... Pozdrawiam 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted January 28, 2012 Author Report Share Posted January 28, 2012 Może bliżej dna jak byś na nie łowił to efekty by były 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted January 28, 2012 Report Share Posted January 28, 2012 Dzięki wielkie za przybliżenie nam tematu cykad okno, cenne informację. A te wabiki w drugim poście...Fajnie się prezentują, i dziwne, że rybki się nimi nie interesują. Musza mieć w sobie coś odstraszającego:P Ale pewnie jeszcze zwyczajnie nie trafiłeś na ryby tak wielkie i godne, by w nie uderzyły Ja jak na razie pytań nie mam, ale z pewnością kiedy zacznie się łowienie to się jakieś pojawią... 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
donkocur Posted January 29, 2012 Report Share Posted January 29, 2012 Okno ja bym te przynęty na bolenia spróbował . 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minus Posted January 29, 2012 Report Share Posted January 29, 2012 od niedawna mam cykady i będę męczył je w tym sezonie 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 29, 2012 Report Share Posted January 29, 2012 na bolenia ale gdzie, na wisłę nie jeżdżę 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minus Posted January 29, 2012 Report Share Posted January 29, 2012 duży boleń jest w Łapinie dolnym i kolbudach - przepraszam był przed odłowami i spuszczeniem wody EDIT: Posty scalone, przypominam o używaniu opcji edytuj. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magik Posted February 21, 2012 Report Share Posted February 21, 2012 Okno, jakie typy skrzydełek polecasz w cykadach? 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted February 24, 2012 Report Share Posted February 24, 2012 Ja używam cykad jakie mi wpadną w ręce 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts